V Plzeňském kraji vyhrála ODS, druhá je ČSSD a třetí KSČM

Plzeňský kraj

Plzeňský kraj Zdroj: Wikimedia

Krajské volby v Plzeňském kraji vyhráli občanští demokraté před sociálními demokraty a komunisty. ČTK to propočetla z údajů Českého statistického úřadu. Z celkových 45 mandátů jich ODS s největší pravděpodobností získala 15, ČSSD obsadí rovněž 15 křesel a komunisté budou mít 12 zastupitelů. TOP 09 a Starostové má tři zastupitele. Před čtyřmi lety ve volbách zvítězila ČSSD, druhá byla ODS a třetí KSČM.

V roce 2008 ČSSD získala 36,37 procenta hlasů, což jí v pětačtyřicetičlenném zastupitelstvu vyneslo 19 křesel a pozici pro vytvoření menšinové vlády s tichou podporou komunistů. Druhá ODS získala v minulých volbách 26,76 procenta hlasů a po osmi letech ve vedení kraje se přesunula se 14 mandáty do opozice. Třetí skončili v roce 2008 komunisté se ziskem 17,53 procenta hlasů, což jim vyneslo devět křesel v zastupitelstvu. Se třemi mandáty a 7,21 procenty hlasů se do zastupitelstva před čtyřmi roky dostala ještě Koalice pro Plzeňský kraj (tehdy KDU-ČSL a SNK ED). Nyní se o místa v zastupitelstvu ucházelo 16 stran, hnutí a koalic. Při minulých krajských volbách voliči vybírali ze 17 subjektů.

„Z mého pohledu ODS dosáhla Pyrrhova vítězství, protože bez sociální demokracie není možné žádné povolební uspořádání,“ reagoval na výsledky voleb hejtman a lídr ČSSD Milan Chovanec. S volebním ziskem je spokojen, i když sociální demokraty porazila v kraji ODS. O žádných povolebních uspořádáních nechtěl zatím mluvit dřív než za týden. Sociální demokraté se podle něj nyní zaměří na druhé kolo senátních voleb. Při zahájení volební kampaně ale Chovanec prohlásil, že není příznivcem velké koalice.

Lídr vítězné ODS Jiří Pospíšil výsledek jako Pyrrhovo vítězství nechápe. Plzeňský kraj je jediný v ČR, kde ODS zvítězila. Kvůli spolupráci osloví ČSSD a TOP 09 se Starosty. „Jsem připraven udělat maximum pro to, aby vznikla rozumná krajská vláda na bázi demokratických stran s rozumným programem, který bude prospěšný pro rozvoj Plzeňského kraje,“ řekl ČTK. Podle něj bude záležet hlavně na ČSSD, jestli se bude ochotna domluvit s demokratickými politickými stranami, nebo zda upřednostní spolupráci s KSČM. Volby po svém odvolání z postu ministra spravedlnosti vnímal jako „referendum“ o tom, zda má vůbec setrvat v politice.

Na místě v krajské radě prý Pospíšil za každou cenu nelpí. „Jsem připraven, v případě, že se komunisté dohodnou s ČSSD, být mluvčím těch voličů kraje, kterým se nelíbí, že komunisté by měli vládnout na kraji. A jsem připraven vést opozici v krajském zastupitelstvu. Nechci nějakou nedůstojnou pozici, nechci škemrat u sociální demokracie, aby nás za každou cenu vzala do krajské rady,“ dodal.

Spokojený s výsledkem i se ziskem mandátů je lídr KSČM Karel Šidlo. Komunisté dosud v kraji tiše podporovali menšinovou vládu ČSSD a Šidlo se netají tím, že nechtějí být neviditelnou pomocnou rukou pro ČSSD. Nynější zisk velmi pravděpodobně nabídne komunistům lepší pozici, kterou by se mohlo podařit zúročit v lepší podobu spolupráce, poznamenal Šidlo. „Zatím bych nepředbíhal. Věřím tomu, že se podaří minimálně to samé pro další období a možná ještě silnější pozice, kdy bychom mohli být i v nějaké otevřené koalici,“ řekl ČTK.

Lídr kandidátky TOP 09 a Starostové pro Plzeňský kraj Pavel Čížek volby vnímá tak, že voliči zohlednili celostátní témata a zřejmě protestně hlasovali proti reformám. „My se budeme snažit prosazovat náš program, o kterém jsme pravděpodobně nepřesvědčili větší množství voličů. Máme výborné kandidáty a odborníky, můžeme pracovat v komisích a podílet se na věcech, které jsme chtěli nově přivést do kraje, jako je veřejné projednávání,“ dodal.