V Praze hořelo Národní muzeum, škody jsou prý menší, než se zdálo

Národní muzeum zachvátil požár (12. února)

Národní muzeum zachvátil požár (12. února) Zdroj: CTK

Požár Národního muzea (12. února 2016)
Požár Národního muzea (12. února 2016)
Požár Národního muzea (12. února 2016)
3
Fotogalerie
Požár v noci zachvátil historickou budovu Národního muzea na Václavském náměstí v Praze. Shořelo 200 metrů čtverečních střechy. Škody nejsou tak rozsáhlé, jak se zprvu zdálo, uvedl ministr kultury Daniel Herman. Oheň likvidovalo 150 hasičů. Magistrála ve směru k Hlavnímu nádraží je zcela průjezdná, v opačném směru hasiči před 06:00 zprůjezdnili dva pruhy, v jednom zůstávají hasičské vozy. Kriminalisté a hasiči zjišťují příčinu vzniku požáru.

„Hořelo podstřeší, které tak jako tak musí projít rekonstrukcí. Ani voda hasičů nenadělala v historických sálech větší škody. A to včetně maleb,“ uvedl Herman. Za nejdůležitější pokládá to, že nikdo nebyl zraněn. V této souvislosti poděkoval hasičskému záchrannému sboru za profesionální práci. „V noci zasahovalo 129 mužů z devatenácti jednotek,“ poznamenal.

Hasiči dostali podle mluvčí Pavlíny Adamcové informaci o požáru v 01:32. Nejprve byl vyhlášen třetí stupeň požárního poplachu, který byl později zvýšen na mimořádný, tedy nejvyšší stupeň. Na místo se sjelo 20 jednotek hasičů, z toho 12 profesionálních a osm dobrovolných. Další dobrovolní hasiči nahradili své profesionální kolegy na stanicích, aby nezůstaly prázdné, dodala Adamcová.

Kolem osmé hodiny ranní hasiči stále dělali dohašovací práce. Střechu muzea v části, kterou zachvátil požár, musejí rozebrat. „Je tam mezistropní část, kde by se mohla nacházet ohniska požáru,“ řekl operační důstojník pražských hasičů.

Do nemocnice byl převezen pracovník ostrahy muzea, který požár nahlásil. Je však mimo vážné nebezpečí. Původně se objevily informace o tom, že je jeden dělník pohřešován, firma Metrostav, která se podílí na rekonstrukci muzea, je však později vyvrátila.

„V tuto chvíli vznikla pracovní skupina, ve které jsou lidé z Národního muzea, zhotovitelé stavby, stavební dozor, památkáři i restaurátoři. Situace se monitoruje a začínáme dělat opatření, aby nedošlo k dalším škodám,“ řekl ředitel Národního muzema Michal Lukeš. Škody se budou průběžně vyčíslovat a uplatňovat vůči zhotoviteli stavby, který za budovu, která je národní kulturní památkou, nese odpovědnost. O dalším vývoji bude vedení muzea informovat.

Příčina požáru je podle Lukeše pravděpodobně stavební činnost při generální rekonstrukci muzea. Přesné příčiny vyšetřuje policie a hasičský záchranný sbor. Během požáru nebyl nikdo zraněn, jeden z členů ostrahy staveniště se nadýchal kouře a byl preventivně převezen do nemocnice k ošetření.

Budova nikdy neprošla rekonstrukcí

Budova je vyklizená, nenachází se v ní žádné sbírky ani další majetek. Na jaře 2015 byla předána zhotoviteli stavby sdružení M-P-I, skládající se z firem Metrostav, Průmstav a Imos. Na základě podmínek stanovených Národním muzeem byl zhotovitel stavby povinen uzavřít pojistku na jednu miliardu korun. „Budova je vyklizena, předána zhotoviteli, žádné sbírky tam nejsou. Je to trochu štěstí v neštěstí, protože kdyby se to stalo před několika lety, byl by to o hodně větší problém,“ řekl novinářům Lukeš.

Rekonstrukce Národního muzea za více než 1,35 miliardy korun začala loni. Cílem je zastavit zhoršující se stavební stav historické budovy, architektonických prvků, výtvarných děl, technického zázemí a inženýrských sítí. Propojením historického objektu s novou muzejní budovou vznikne komplex o celkové výstavní ploše 11 tisíc metrů čtverečních. Rekonstrukce má skončit v říjnu 2018.

Historická budova je v havarijním stavu, od postavení v roce 1891 nebyla rekonstruována. Prodělala jen tři opravy většího rozsahu, jejichž nutnost byla vyvolána vnějšími vlivy. Na konci druhé světové války ji zasáhla bomba, v srpnu 1968 poškodily průčelí kulky ze samopalů vojsk Varšavské smlouvy a v 70. letech narušily statiku severovýchodního křídla odstřely při budování metra.

Požáry v Praze postihly Národní divadlo i Veletržní palác
12. srpna 1881 - Požár Národního divadla v Praze, jehož příčinou byl žhavý uhlík zapadlý při klempířských pracích na střeše do okapu. Nové divadlo vyhořelo do základů.
29. ledna 1896 - Požár Odkolkových mlýnů na Malé Straně.
1. září 1925 - Požár věže chrámu sv. Mikuláše na Malé Straně.
10. ledna 1927 - Požár pevnosti na Vyšehradě.
21. prosince 1925 - Požár Masarykovy koleje v Bubenči.
14. února 1945 - Po bombardování Prahy spojeneckými letadly hořel klášter Na Slovanech.
8. května 1945 - Hořela Staroměstská radnice.
1947 - Popelem lehly hostivařské ateliéry.
30. října 1973 - Hořelo v Lucerně, ze zasažených bytů vyprostili hasiči asi 40 osob, jeden nájemník uhořel. Požár vznikl ve strojovně výtahu.
14. srpna 1974 - Požár ve Veletržním paláci v Holešovicích, který způsobilo samovznícení fermeže.
25. října 1991 - Shořel Bruselský pavilon na Výstavišti, příčinou byla nedbalost při používání elektrického spotřebiče. Škoda dosáhla 84 milionů (podle některých zdrojů 40 milionů).
28. srpna 2000 - Hořel objekt bývalého pivovaru na Vinohradech, požár zničil celou budovu a způsobil škodu přes 90 milionů korun. Příčinou byla neopatrnost dělníků při demontáži technologických zařízení.
12. listopadu 2005 - Shořelo dřevěné divadlo Globe ve výstavním areálu v pražských Holešovicích. Repliku alžbětinského divadla postavenou v roce 1999 oheň zcela zničil. Požár nikoho nezranil. Škoda činila asi deset milionů korun.
16. října 2008 - Požár zachvátil secesní Průmyslový palác na pražském Výstavišti, zničil jeho levé křídlo. Praha dostala od pojišťoven 181 milionů korun, požadovala ale 1,2 miliardy.
12. února 2016 - Hořela střecha historické budovy Národního muzea v Praze v horní části Václavského náměstí.