V Praze jsou tisíce míst pro brigádníky, rychle ale mizí

brigáda

brigáda Zdroj: Teichmann Libor/Sedmicka

Firmy v Praze hledají na léto tisíce brigádníků, poptávka vrcholí v květnu. Jedná se hlavně o manuální, ale i kancelářskou práci, za hodinu podniky platí průměrně 80 až 90 korun. Ti, kteří pracují s počítači, si ale mohou přijít na lepší peníze. Řekli to zástupci pracovních portálů a agentur. Studenti by prý ale měli jednat rychle.

„Nyní již začala špička poptávky po brigádnících na letní období, která vyvrcholí během května,“ uvedl Tomáš Ervín Dombrovský ze společnosti LMC, která provozuje portály Jobs.cz a Prace.cz. V dubnu registrovali v hlavním městě téměř 2500 brigádnických pozic, v květnu má toto číslo vzrůst až na 3500.

Také personální agentura Manpower bude v Praze do léta hledat na 400 brigádníků pro zhruba 60 firem. „Tři čtvrtiny jsou manuální brigády za 80 až 90 korun na hodinu. Zbytek jsou administrativní brigády, kde může být odměna i 110 korun. Jedná se především o práci na recepcích, vkládání dat, pomocné práce v účetnictví,“ sdělil marketingový manažer LMC Jiří Halbrštát s tím, že na těchto pozicích studenti často uplatní i angličtinu.

V létě je podle něj administrativních brigád více, protože firmy takto pokrývají nedostatek personálu v době dovolených. Při shánění brigády se vyplatí sledovat aktuální nabídky a reagovat pokud možno okamžitě, pozice totiž často bývají obsazeny i během pár desítek minut,“ varoval Dombrovský.

Trendem je podle oslovených odborníků nárůst brigád v marketingu a vzdělávání, ale také poptávka po lidech na úklid. „Souvisí to se zpřísněním legislativy a kontrol nelegálního zaměstnávání. Firmy se proto bojí najímat si pracovníky od nelegálních ukrajinských agentur,“ vysvětlil Halbrštát zvýšenou nabídku úklidových prací. Naopak v pohostinství a gastronomii v posledních letech podle Dombrovského brigádnických příležitostí ubylo.

Sehnat v Česku brigádu je letos obtížnější

Sehnat letos před prázdninami brigádnické místo je pro studenty většinou obtížnější než v minulých letech. Zřejmě ve všech regionech vyjma Prahy se snížil se počet nabídek pracovních agentur i firem. Brigádníci se nejčastěji uplatní v zemědělství, při pouličním prodeji nebo při pomocných manuálních a administrativních pracích.

Odměny za hodinu práce se u brigád nejčastěji pohybují od 60 do 150 korun hrubého. Nejlépe ohodnoceni jsou prodejci, jejich výdělek ale často závisí na výkonu. Lepší výdělek mají i brigádníci se znalostí práce na počítači nebo angličtinou. Nejmenší odměny jsou za úklid nebo za pomocné práce.

Nabídka se liší podle krajů

Minimum možností, jak si přivydělat, zatím nabízí specializované agentury ve Středočeském, Libereckém, Ústeckém, Moravskoslezském nebo Karlovarském kraji. Například na Karlovarsku s průměrnou mírou nezaměstnanosti kolem deseti procent je problémem sehnat práci i pro lidi registrované na úřadech práce. Počet brigádnických míst v regionu je velmi omezený a obvykle má šanci pouze ten, kdo se začne starat o brigádu několik měsíců předem nebo se už dříve osvědčil.

Stejnou nebo menší nabídku brigádnických míst než loni hlásí pracovní agentury na Plzeňsku. Proti době před krizí, tedy rokem 2008, jsou na desetině. Na Pardubicku mezi nabídkami letních brigád převažuje pouliční prodej a propagace. Je možné být aktivistou Greenpeace i prodejcem upomínkových předmětů pro neziskové organizace. Jiné nabídky se hledají obtížněji. Studenti mohou usilovat třeba o místa telefonních operátorů nebo pomocných sil na dětských táborech. Na jihu Čech se zase studenti nejlépe uplatní v cestovním ruchu a gastronomii, v Královéhradeckém kraji u ovocnářů.

Na Vysočině už má řada firem letní brigády obsazeny. Přednostně na ně bývají přijímány děti zaměstnanců a už osvědčení brigádníci. Na jihu Moravy budou zřejmě firmy svůj zájem inzerovat až na poslední chvíli. Zřejmě nejvíce pracovníků nabere skupina Student Agency pro webový portál dovolena.cz. Podle zástupců pracovních a poradenských agentur z Olomoucka zaměstnavatelé začnou poptávat brigádníky až v červnu.