V Praze kolabují vodovodní sítě

voda

voda

V Praze a okolí v důsledku silných mrazů v posledních dnech výrazně přibylo havárií vodovodu. Pražské vodovody a kanalizace (PVK) řešily za poslední tři dny 99 poškození, což je několikanásobně větší množství, než činí běžný průměr v průběhu roku. Uvedl to mluvčí PVK Ondřej Pokorný, který předpokládá, že v nejbližších dnech nehod patrně neubude.

Ve dvou případech podle mluvčího šlo o havárie velkého rozsahu, při nichž byla přerušena dodávka vody pro více než 1000 obyvatel nebo přerušena dodávka vody pro strategické objekty. Jako havárie většího rozsahu PVK klasifikovaly 13 poruch.

„Prioritou k odstraňování havárií jsou zdravotnická, sociální a vzdělávací zařízení a také havárie velkého rozsahu. Na opravách havárií je nasazena maximální kapacita zaměstnanců,“ uvedl Pokorný s tím, že zaměstnanci podniku odstraňují závady 24 hodin denně a snaží se obnovovat dodávky vody co nejrychleji. Náhradní dodávky vody v případě přerušení dodávek zajišťují cisterny. „V nejbližších dnech je pravděpodobné, že se četnost havárií měnit nebude,“ podotkl Pokorný.

Pracovníci PVK loni řešili 1400 havárií vodovodních řadů a 675 poruch přípojek, uvedl dále mluvčí. Nejčastější příčinou byla koroze a pohyby půdy. Některé poruchy objevili zaměstnanci v rámci preventivních prohlídek vodovodní sítě. Zjistili tak třeba skryté úniky vody. Na kanalizační síti odstranila PVK 3189 poruch, tedy o 14 procent víc než v roce 2010.

PVK zásobují vodou obyvatele hlavního města a dalších 200 tisíc lidí ve Středočeském kraji a na Vysočině. Firma je členem skupiny Veolia Voda, největší vodohospodářské společnosti na světě. Její česká pobočka je zároveň největší společností na tuzemském vodohospodářském trhu.

Extrémní mráz způsobuje na řadě míst v Česku problémy, lámou se železniční koleje, v autech a vlacích zamrzá nafta. Nízké teploty ohrožují zejména lidi bez domova. Počasí má vliv také na rozptylové podmínky, na řadě míst jsou překročeny limity polétavého prachu.