V Senátu skončí ministr Vondra i šéfka klubu TOP09 Paukrtová

Alexandr Vondra

Alexandr Vondra Zdroj: ctk

Senátorskou funkci neobhájí ministr obrany Alexandr Vondra (ODS). Do horní komory se nedostane ani předsedkyně klubu TOP 09/STAN Soňa Paukrtová. Ze dvou desítek senátorů, kteří v letošních volbách křeslo obhajují, skončí už podle výsledků prvního kola osm z nich. Ostatních 12 se probojovalo do finále, které bude příští týden.

Vondra, jehož jméno bylo spojováno s údajně předraženou zakázkou pro české předsednictví Evropské unie, zůstal na Litoměřicku v poli poražených za komunistkou Jitkou Sachetovou a sociálním demokratem Mezianem Hassanem. Soňa Paukrtová se nedostala mezi postupující dvojici v obvodu Jablonec nad Nisou. TOP 09 a Starostové navíc ztratí potřebný počet senátorů pro zachování klubu.

Přestup z barev sociální demokracie do dresu Strany práv občanů-zemanovci nepomohl předsedkyni senátní ústavní komise Jiřině Rippelové. Na Domažlicku se umístila v šestici konkurentů čtvrtá. Podobně dopadl nezařazený senátor Petr Pakosta na Náchodsku, který před časem vystoupil z ODS a kandidoval jako nezávislý.

Nového předsedu bude muset hledat senátní klub ODS. Jeho dosavadní šéf Richard Svoboda získal v obvodu Brno město jen 7,65 procenta hlasů a propadl. Křeslo v horní komoře ztratí také šéf jejího evropského výboru Luděk Sefzig a místopředseda hospodářského výboru Vítězslav Jonáš (oba ODS). Neuspěli na Rokycansku a na Třebíčsku. Místo v Senátu neobhájí na Zlínsku ani předsedkyně komise pro ochranu soukromí Jana Juřenčáková (TOP 09/STAN).

Už v prvním kole senátních voleb neuspělo několik známých lidí. Patří k nim režisér a herec Vít Olmer (za VV) a sociolog Ivan Gabal, kteří se ucházeli o místo v horní komoře v Praze 12. Mezi neúspěšné kandidáty se zařadili rovněž herec Ladislav Županič (za ODS) na Prostějovsku a novinář Viliam Buchert (za TOP 09) v Praze 8.

Senátorem za Litoměřicko se nestane bývalý hokejista, poslanec NS-LEV 21 Jiří Šlégr a na Břeclavsku propadl známý sexuolog Radim Uzel (SPOZ). V poli poražených skončili bývalí ministři Jaromír Talíř (obvod České Budějovice, KDU-ČSL) a Bedřich Moldan (obvod Náchod, TOP 09). Na Náchodsku se nepodařilo probojovat se do horní komory ani bývalému generálnímu řediteli hasičského sboru Miroslavu Štěpánovi.