Válka proti práci na černo již na pokutách vynesla 106 milionů

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: profimedia.cz

Ministerstvo práce a další instituce provedly letos v prvním pololetí přes 95 tisíc kontrol nelegálního zaměstnávání. Uložily 1936 pokut celkem za více než 106 milionů korun. Informoval o tom ministr práce Jaromír Drábek.

„Jde o boj proti nelegálnímu zaměstnávání bez ohledu na to, zda se to týká tuzemců či cizinců,“ zdůraznil Drábek. Podle něj kontroly nesměřují proti takzvanému švarcsystému, který legislativa neupravuje.

Postihy za nelegální práci jsou od ledna přísnější. Člověku, který dělá na černo, hrozí pokuta až 100 tisíc korun. Firma, která takto pracovníky zaměstnává, může mít sankci od 250 tisíc korun do deseti milionů. Podle ministra mají tyto sazby odstrašující účinek.

Jako příklad z praxe uvedlo MPSV případ z kontroly inspektorů SÚIP na stavbě parkoviště v Mostě. Při prověrce zadrželi prchajícího pracovníka, který odhodil reflexní pracovní vestu. Inspektorce následně řekl, že si šel pro svačinu. Co se týká jeho pracovní činnosti, uvedl, že „si zde jen zkouší, jak se staví a pokládá dlažba. Chce si doma něco stavět a potřebuje se to naučit. Na pracovišti prý bude do té doby, než se to naučí“. Po ústním jednání s kontrolovanou osobou byl vyhotoven protokol, jenž konstatoval umožnění výkonu nelegální práce.

Za práci na černo uložili úředníci pokuty téměř za 30 milionů korun

Nepracuj, až zčernáš

ČR versus svět. Za švarcsystém hrozí firmám sankce

To že se lidé i firmy sankcí bojí, dokazují i další zveřejněná čísla. V prvním čtvrtletí kontroloři inspekce práce, cizinecké policie, správ sociálního zabezpečení, celní správy a úřadů práce provedli zhruba 39 tisíc kontrol. Uložili 1273 pokut ve výši 73,7 milionu korun. Ve druhém čtvrtletí se konalo 56 329 kontrolních akcí. Výsledkem bylo 663 pokut za téměř 33 milionů korun. Trend v odhalených nedostatcích je tedy sestupný.