Válková sebrala advokátům odměny. Táhly podle ní dlužníky ke dnu

Ministryně spravedlnosti Helena Válková (ANO)

Ministryně spravedlnosti Helena Válková (ANO) Zdroj: CTK

Advokáti musí při řešení menších pohledávek začít počítat s tím, že odměna, kterou za vykonanou práci získají, bude výrazně nižší než dříve. Změnu vyhlášky, která platí od dnešního dne, prosadila ministryně spravedlnosti Helena Válková. Vysoké odměny advokátům vedly podle ní k dalšímu zadlužování sociálně slabých a k zahlcování soudní soustavy.

Menší pohledávky dosud ohraničovala částka 10 tisíc korun, nyní to bude 50 tisíc. Advokáti získají nově podle vyhlášky v případě sporu do 10 tisíc korun odměnu 200 korun za každý úkon, ale maximálně 600 korun, dosud to bylo až 1500 korun.

Za vymáhání pohledávky do 30 tisíc korun si odnesou odměnu 300 korun za každý úkon, maximálně celkem 900 korun, a za pohledávku do 50 tisíc 500 korun, maximálně ale celkem 1500 korun.

Za další právní kroky čeká advokáty odměna na základě mimosmluvní dohody. Ale i tady vyhláška stanovuje strop, který určí výše žalované částky. Náklady bude hradit pouze žalovaný, který ve sporu nebyl úspěšný, nebude-li ve sporu úspěšný žalobce, bude hradit odměnu advokáta podle sazeb mimosmluvní odměny.

„Omezení výše náhrady odměny advokáta jsme prosadili v reakci na současnou situaci, kdy zejména v případě soudních řízení o nízké částky dochází k jevu, kterým se již vícekrát zabýval i Ústavní soud. Tímto jevem je postupování pohledávek a jejich vymáhání nikoli pro pohledávku samotnou, ale pro částku přiznávanou jako náhradu nákladů řízení,“ uvedla Válková. Dodala, že takové jednání považuje za společensky nepřijatelné.

Advokáti: Vyhláška jde proti věřitelům

Podle Advokátní komory (AK) je ale nová vyhláška naplněním politického zadání ve prospěch dlužníků, které nespravedlnost obrací proti věřitelům. Kritizuje také zavedení nového institutu „formulářové žaloby“.

Jejím důsledkem bude podle předsedy AK Martina Vychopeně spíše to, že věřitelé nebudou vůbec pohledávky vymáhat. Zároveň se podle něj zhorší i vymahatelnost pohledávek vůbec.

„Otázka poplatků měla zůstat na rozhodnutí soudů a nic nebránilo tomu, aby byla do občanského soudního řádu zavedena taková pravidla, která umožnila snížení odměny advokáta v rámci rozhodování o nákladech řízení tak, aby to odpovídalo judikatuře Ústavního soudu,“ míní Vychopeň.

S novelou nesouhlasí ani advokátka Hanka Kolínová z advokátní kanceláře Rehak Legal. „Soudy již nyní měly k dispozici nástroje, jak výši nákladů řízení modifikovat dle občanského soudního řádu, například pokud byly dány důvody hodné zvláštního zřetele, nemusel soud zcela nebo zčásti náhradu nákladů řízení přiznat,“ sdělila Kolínová serveru E15.cz.

Úprava advokátního tarifu podle ní povede pouze k tomu, že věřitel už nebude mít zájem vymáhat menší pohledávky, protože bude muset sám do jejich vymáhání investovat, přičemž vymahatelnost bývá velice nízká.

Malí proti velkým