Ve školách tiká bomba. Zmizet může 13 tisíc učitelů

Gymnázium - ilustrační foto

Gymnázium - ilustrační foto Zdroj: Miroslav Tryner

Zhruba desetina českých učitelů má aktuálně velké dilema. Musí se přihlásit k pedagogickému studiu nebo s učitelováním skončit. A to, i když mají za sebou praxi třeba 25 let. Nový ministr školství hledá řešení. Poněkud překvapivě na dikci zákona trvají školské odbory. Jak server E15.cz zjistil, rozhodující jednání se ukuteční 11. února.

Problémem je novela zákona o pedagogických pracovnících, která od 1. ledna příštího roku vstoupí bez výjimky v platnost. Podle ní mohou učit jen lidé s potřebnou kvalifikací, kterou je míněno odborné pedagogické vzdělání. Ani například 20letá praxe a jiné vysokoškolské vzdělání se uznávat nebude.

Kolika učitelů se problém týká? „Máme odhad počtu nekvalifikovaných učitelů k 30. září 2013, v regionálním školství (ZŠ a SŠ – pozn. red.) je to 13 386 učitelů, zhruba desetina z celkového počtu. Kolik z nich už začalo nebo ještě začne kvalifikační studium, nelze v tuto chvíli říct. MŠMT plánuje detailnější šetření,“ odpověděl E15.cz Patrik Kubas z tiskového odboru ministerstva školství.

Zastánci novely tvrdí, že o nutnosti doplnit si potřebné vzdělání vědí nekvalifikovaní učitelé deset let, tudíž měli na rozumné rozhodnutí času dost.

Otázku, zda se státu vyplatí, když bude nekvalifikovaný dlouholetý pedagog s 25 odučenými léty například v 58 letech dostudovávat obor, částečně vypadne z výuky, a po dostudování brzy odejde do důchodu, ponechalo MŠMT bez odpovědi.

Na časy se však naštěstí blýská. „K problému bude mít ministr školství Marcel Chládek schůzku se školskými odbory 11. února a rozhodne po tomto jednání,“ řekl E15.cz Kubas.

Jak Kubas dále potvrdil, ministr Chládek již prohlásil, že osobně se přiklání ke zrušení podmínky povinného pedagogického vzdělání a rozhodnutí o tom, kdo může učit, by ponechal v kompetenci ředitelů škol.

Otázkou je, jak ministr Chládek na jednání v příštím týdnu pochodí. Jak serveru E15.cz potvrdili školští odboráři, pro výjimky ani ředitelský pardon nebudou.

Už žádné výjimky

„Zákon platí deset let a stále se z něj udělovaly výjimky. Vezměme si příklad dnes 55letého nekvalifikovaného učitele. Tomu bylo v počátku platnosti zákona 45 let. Tehdy měl dost času se rozhodnout, jak to s profesní dráhou myslí a případně obor dostudovat. Proto nyní pro další výjimky nejsme,“ odpověděla E15.cz místopředsedkyně Českomoravského odborového svazu školství (ČMOS PŠ) Markéta Seidlová.

„Nechceme, aby klesala prestiž povolání učitele a po státu chceme zvýšit platy učitelů. Argument, že jsou všichni pedagogové kvalifikovaní, je v tomto směru hodně pádný. Proto nejsme pro výjimku ze vzdělání,“ dodala Seidlová.

Ministr Chládek u odborářů zřejmě nepochodí ani s návrhem, aby o osudu nekvalifikovaných učitelů rozhodovali ředitelé škol. „Ředitel odpovídá za vzdělávání a je to nejvyšší manažer školy. Ale přesto jeho rozhodování může být v tomto směru subjektivní. Pro přenesení kompetencí proto obecně také nejsme,“ vysvětlila Seidlová.

Jak Seidlová dodala, ČMOS PŠ ale na tomto stanovisku vyloženě zabetonovaný není: „Lépe než jeden ředitel by bylo, kdyby o případu nekvalifikovaného učitele rozhodovala komise. O tom by se dalo diskutovat.“

Dobrý vklad do budoucnosti