Vědu čekají horší časy, přijde o stamiliony

Zkumavky.

Zkumavky. Zdroj: CTK

Čeští badatelé zabývající se základním výzkumem si stěžují. Příští rok podle svých slov dostanou vůbec nejméně peněz za posledních pět let, kdy k nim byl stát navzdory ekonomické krizi štědřejší a výdaje na vědu a výzkum zvyšoval.

Především ústavy Akademie věd ČR budou muset nejen příští, ale i přespříští rok fungovat v úsporném režimu. Navzdory návrhům předchozí vlády Rusnokův kabinet celkový rozpočet seškrtal o 700 milionů korun. Vzrůstat přitom budou investiční nároky na obří centra, jako je ELI, CEITEC nebo BIOCEV, které vznikají s podporou Bruselu.

O něco lépe na tom bude aplikovaný výzkum. I když si Technologická agentura ČR oproti slibům Nečasovy vlády o něco pohorší, má schváleno o 400 milionů korun navíc, než loni předpokládala. Pokud by tyto prostředky nedostala, už by nemohla pokračovat ve svém stěžejním programu Alfa.

Příští měsíc tak bude moci vypsat v pořadí čtvrté kolo veřejné soutěže, v níž se utkají excelentní projekty spolupráce podnikatelů a například vysokých škol. „Žádosti začneme přijímat v listopadu. Očekáváme, že zájem bude rekordní, protože mnoho jiných možností podpory ze strany státu v roce 2014 nebude,“ řekla deníku E15 šéfka agentury Rut Bízková. Podle jejích odhadů se tentokrát může přihlásit až 1500 žadatelů. Z nich však bude vybrána zhruba jen desetina, která na podporu dosáhne. Dalších 44 milionů korun agentura uvolní na projekty z programu Gama týkající se inovací.

Rozhodnutí kabinetu Jiřího Rusnoka přidat aplikovanému výzkumu vítá Svaz průmyslu a dopravy nebo Hospodářská komora. Za škrty v oblasti základního výzkumu ho naopak kritizuje předseda Akademie věd ČR Jiří Drahoš. „Opět budeme fungovat v úsporném režimu, nebudeme kupovat velké přístrojové investice, bez nichž se dnes věda dělat nedá. Už několik let omezujeme i opravy budov. Žijeme na vnitřní dluh,“ konstatoval Drahoš.

Premiér reagoval slovy, že akademie má peněz dost, ale špatně s nimi hospodaří. Podle Rusnoka by měla více vydělávat na vlastních patentech a vedle toho svých stávajících pět desítek ústavů zredukovat na třicet.

Jak fungují projekty firem a škol
Ze statistik ČSÚ vyplývá, že i když v Česku existuje kvalitní výzkum, velmi často jeho výsledky nenachází uplatnění v praxi. Obrátit tento trend mají projekty Technologické agentury ČR. Jde o takzvaná centra výzkumu, vývoje a inovací, kde musí být zapojeno minimálně jedno vědecké pracoviště a alespoň tři firmy. Délka projektů z první série je osmiletá. Každý z nich podpořila agentura 250 miliony korun, které tvoří 60 až 70 procent celkových nákladů. Zbylé prostředky si musejí firmy a vědci zajistit sami.