Velký úkol ministra Pelikána: nezávislost soudní moci

Nový ministr spravedlnosti Robert Pelikán

Nový ministr spravedlnosti Robert Pelikán Zdroj: ctk

Do čela ministerstva spravedlnosti se oficiálně postavil Robert Pelikán, favorit šéfa hnutí ANO Andreje Babiše. Nedodělků i nových zákonů, jejichž dotažení spěchá, má na stole více než dost. Největší úskalí jeho práce je ale jinde. Obsazení funkce, do níž nastupuje, je politickou nominací, politické objednávce by však měl ministr umět čelit.

Například to znamená ctít nezávislost soudní moci a dobře komunikovat se soudci. Právě soudnictví nemá být závislé na prioritách jednotlivých ministrů. Jedním z nejdůležitějších úkolů, o kterém se ale málo mluví, by tak měla být příprava normy o Nejvyšší radě soudnictví. Zastřešující instituci, která by soudní moc zastupovala při jednáních s mocí výkonnou a zákonodárnou.

Vláda ovšem bude od Pelikána chtít tah na bránu. Premiér Bohuslav Sobotka očekává od nového muže v čele spravedlnosti větší komunikaci s koaličními zákonodárci a aktivnější přístup k prosazování ministerských návrhů, než měla jeho předchůdkyně Helena Válková. Prubířským kamenem nového ministra tak bude především zákon o státním zastupitelství.

Návrh normy by ministerstvo mělo kabinetu předložit do konce dubna, v září by novelu mohla začít projednávat sněmovna. Dál se bude upravovat i exekutorský řád, takzvaná třetí vlna jeho změn by měla být rovněž hotová do konce dubna. Má mimo jiné odpovědět na otázku, zda zavést územní příslušnost exekutorů.

Hlavy padat nebudou

Naléhavá je i novelizace insolvenčního zákona, aby se co nejvíce omezily problémy s účelovými, šikanózními návrhy na insolvenci, kterými se firmy například vyřazují z boje o veřejné zakázky. Nutná je i poměrně rozsáhlá korekce občanského zákoníku. Jeho novela by mohla jít do připomínkového řízení v září. Osobně Pelikán řadí do priorit ministerstva i přípravu dlouhodobé strategie justice.

Myslím, že mám něco za sebou, že koneckonců v právnické komunitě vyrůstám od malička, všichni mě tam znají, takže to snad nějak půjde

Samostatnou kapitolou je řízení rezortu. Pelikán připouští, že úřad nefunguje ideálně, rozsáhlé personální změny však nechystá. Jak uvedl, chce zintenzivnit management a dostat z ministerstva trochu větší výkon než dosud.

Kříšení důvěry v justici

Obnovit důvěryhodnost české justice v očích veřejnosti, to je krédo, s nímž do funkce ministra spravedlnosti vstupuje Robert Pelikán. Pětatřicetiletý právník se ovšem zároveň musí snažit, aby získal respekt právnické komunity. Připouští, že jeho věk může být určitým hendikepem, ale říká: „Myslím, že mám něco za sebou, že koneckonců v právnické komunitě vyrůstám od malička, všichni mě tam znají, takže to snad nějak půjde.“

Prezident dostal informaci, že už existuje dohoda mezi nejvyšším státním zástupcem Pavlem Zemanem a Pelikánem na zákonu o státním zastupitelství. Podle ministra je to principiální dohoda, u které je třeba doladit podrobnosti. Teprve pak je bude prezentovat. Hlava státu také připomněla, že je třeba se zabývat soudcovskou samosprávou a vyřešit možný vznik nejvyšší soudcovské rady. Podle prezidenta je to problém, který se vleče od dob bývalého ministra spravedlnosti Otakara Motejla.

Podle šéfky Soudcovské unie Daniely Zemanové je důležité, aby ministr ctil nezávislost soudní moci a soustředil se na skutečné potíže, s nimiž se justice potýká. V nejbližších týdnech by měl dotáhnout do konce realizaci dohody státu se soudci týkající se platů. Někdejší ministr spravedlnosti za ODS Pavel Blažek zase očekává, že Pelikán napraví škody, které podle něj hnutí ANO způsobilo rezortu za poslední rok.

Případ Pelikán

Josef Baxa: Pelikán by měl umět Babišovi vysvětlit, co je to nezávislost justice