Většina finančních šéfů v Česku čeká stagnaci nebo pokles ekonomiky

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: profimedia.cz

Na 93 procent finančních ředitelů v ČR očekává, že ekonomika v následujících 12 měsících bude stagnovat nebo klesat. Více než čtvrtina z nich ale uvedla, že jejich finanční vyhlídky jsou optimistické. Prioritou pro ně bude letos růst tržeb na nových trzích. Vyplývá to z průzkumu společnosti Deloitte mezi finančními řediteli firem ve střední Evropě.

Očekávání českých finančních ředitelů jsou méně optimistická než v době v minulém průzkumu v červnu 2011. Průzkumu se letos v lednu a únoru zúčastnilo 256 finančních manažerů z významných společností v Česku, Chorvatsku, Maďarsku, Polsku, Rumunsku a na Slovensku.

„Finanční ředitelé v pěti ze šesti zemí očekávají, že rok 2012 bude rokem minimálního ekonomického růstu, přičemž většina respondentů očekává spíše stagnaci. Výjimkou je jen Polsko, kde většina manažerů očekává mírný růst,“ uvedl vedoucí partner oddělení auditu v Deloitte ČR Martin Tesař.

Česko podle ekonomického experta Deloitte Luďka Niedermayera prochází složitým vývojem. „Klíčovým problémem české ekonomiky je to, že již není rychle rostoucím novým trhem. Může tak mít v praxi potíže s udržením střednědobého ekonomického růstu. Není vyloučeno, že část stimulů, které pomáhaly ekonomice k růstu před krizí, je již vyčerpaných,“ dodal.

Celkově čeští finanční ředitelé v příštích měsících očekávají málo nových investic, potřebu nových finančních prostředků či růst zadlužení, a to zpravidla kvůli problémům evropských ekonomik (hlavně eurozóny), které mají dopad na vývoz. Naopak velká pozornost se soustředí na zajištění efektivity s cílem snižování nákladů a zvyšování likvidity.