Visa: Objem šedé ekonomiky v Česku je přes 600 miliard korun

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Vackova Anna/E15

Objem šedé ekonomiky v Česku loni v absolutních číslech stoupl o zhruba deset miliard na 612 miliard korun. Letos by měl mírně stoupnout na 614 miliard korun. Vyplývá to ze studie karetní společnosti Visa s názvem Šedá ekonomika v České republice. Z hlediska podílu na tuzemském hrubém domácím produktu (HDP) objem šedé ekonomiky naopak meziročně klesá, a to zhruba na 15 procent, což je pod evropským průměrem. Ten činí 18,5 procenta.

„Šedá ekonomika je masovým fenoménem, který spočívá v práci na černo a nehlášení příjmů. Ekonomické podmínky a vládní úsilí měly za následek postupný pokles od roku 2011,“ uvedl generální ředitel Visa Europe pro Českou a Slovenskou republiku Marcel Gajdoš.

V podílu šedé ekonomiky na HDP jsou na tom nejhůře východoevropské státy. V Bulharsku podíl šedé ekonomiky činí 31 procent, v Rumunsku, Chorvatsku, Litvě a Estonsku 28 procent. Slovensko má podíl na HDP stejný jako Česko, Maďarsko má 22 a Polsko 24 procent. Naopak proti Rakousku nebo Švýcarsku je podíl šedé ekonomiky v ČR zhruba dvojnásobný.

Historické zkušenosti naučily Čechy shovívavosti

Faktory podporující šedou ekonomiku se podle Gajdoše liší stát od státu. „V České republice je určitá historická tolerance vůči šedé ekonomice spojena s vnímanou neefektivitou veřejného sektoru a relativně nízkými tresty za aktivity v rámci šedé ekonomiky,“ uvedl.

Dvě třetiny šedé ekonomiky v Evropě představuje práce bez platné pracovní smlouvy, která se nejčastěji vyskytuje ve stavebnictví. Zbývající třetinu tvoří platby v hotovosti bez vystaveného dokladu. Studie ukázala, že v Česku je tento problém nejpalčivější v maloobchodu a živnostenském podnikání, dále ve výrobě, cestovním ruchu, pohostinství a dopravě. „Pokud se česká vláda zaměří právě na tyto oblasti, zasáhne až sedm procent celkového objemu šedé ekonomiky, který v ČR představuje více než 40 miliard korun,“ uvedl na dnešní tiskové konferenci Peter Kováčik z poradenské firmy A.T. Kearney.

Sobotka: Je to dlouhodobý problém

„Skrytou ekonomickou aktivitu, takzvanou šedou ekonomiku, považuji za dlouhodobý problém, který má vysoce negativní dopady pro občany, veřejné rozpočty i rozvoj českého hospodářství,“ sdělil ČTK premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD). Předchozí vlády podle něj tento stav odmítaly řešit. Z kroků své vlády vyzdvihl zahájení činnosti takzvané policejní Kobry.

Ke snížení objemu šedé ekonomky podle něj pozitivně přispívá rozvoj bezkontaktních plateb a terminálů. „Elektronické platební systémy pomáhají snižovat objem šedé ekonomiky,“ dodal. Společnost Visa studii vypracovala ve spolupráci s expertem na šedou ekonomiku Friedrichem Schneiderem z rakouské Univerzity Johannese Keplera.

Ministestvo financí chce zavést elektronickou evidenci tržeb postupně. Od ledna 2016 by se měla týkat restaurací a hotelů, od července 2016 podnikatelů v maloobchodu a velkoobchodu. Úřad proto připravuje podle náměstkyně vrácení 15procentní sazby DPH na restaurační služby, které nyní podléhají 21procentní sazbě. „Je to kvůli snížení cenových dopadů,“ řekla Hornochová ČTK. V boji proti šedé ekonomice podle ní pomáhá především snižování podílu hotovostních plateb.

Společnost Visa studii vypracovala ve spolupráci s expertem na šedou ekonomiku Friedrichem Schneiderem z rakouské Univerzity Johannese Keplera.

Šedá ekonomika v poměru k celkovému HDP
Rok Objem v miliardách korunPodíl na HDP v procentech
2015 (odhad) 614 15,1
2014 (odhad) 612 15,4
2013 602 15,5
2012 615 16
2011 644 16,4
2010 609 16,7

Václav Jirků: Šedá ekonomika je ve zdravotnictví zcela běžná