Vitásková se bouří proti zásahu v ERÚ. Žalobci prý překročili všechny meze

Předsedkyně ERÚ Alena Vitásková. V pozadí místopředseda ERÚ Martin Laštůvka

Předsedkyně ERÚ Alena Vitásková. V pozadí místopředseda ERÚ Martin Laštůvka Zdroj: ctk

Chování Vrchního státního zastupitelství v Olomouci překročilo všechny meze, prohlásila předsedkyně Energetického regulačního úřadu (ERÚ) Alena Vitásková v souvislosti s nedávným zasáhem protikorupční policie v Jihlavě a Ostravě. Vitásková se kvůli tomu obrací na prezidenta i premiéra se žádostí o prošetření celého případu.

Protikorupční policie si minulý čtvrtek odnesla některá elektronická data a dokumenty k lednovému potvrzení licencí pro dvě solární elektrárny v Chomutově. Vitásková kvůli podezření v této kauze tuto středu opět stane před Krajským soudem v Brně.

„Činnost státních zástupců Vrchního státního zastupitelství v Olomouci již překročila meze toho, co by měly orgány činné v trestním řízení vykonávat, a je načase, aby se touto věcí zabývali příslušní ministři vlády České republiky,“ uvádí Vitásková.

Podle ní postup státních zástupců s největší pravděpodobností překročuje zákonné normy i ústavní rozdělení jednotlivých pilířů demokratického výkonu státní moci. „Uvedená situace může dopadnout totiž nejen na Energetický regulační úřad, ale může omezit demokratický výkon státní moci a destabilizovat ostatní orgány výkonu státní správy, což povede k ochromení fungování státu jako takového,“ dodala Vitásková.

Státnímu zástupci se znelíbilo rozhodnutí úřadu, tvrdí ERÚ

Podle mluvčího ERÚ Jiřího Chvojky došlo minulý týden k absurdní situaci, kdy se státnímu zástupci Radku Mezlíkovi nelíbilo, jak nezávislý správní úřad rozhodl a bez dalšího se dohodl se svým kolegou na vedení trestního řízení proti tomuto správnímu řízení i proti úředníkovi samotnému.

„Jde o flagrantní porušení nezávislosti správního řízení, porušení subsidiarity trestního práva a kriminalizaci běžného správního postupu, který měl státní zástupce možnost napadnout u správního soudu,“ dodal Chvojka.

ERÚ uvedl, že kromě prezidenta Miloše Zemana a premiéra Bohuslava Sobotky dostali dopis i představitele obou komor Parlamentu.

Kauza solárních elektráren

Vitásková je podezřelá v kauze přidělení licencí dvěma chomutovským solárním elektrárnám Saša-Sun a Zdeněk-Sun synů miliardáře Zdeňka Zemka staršího.

Elektrárny dostaly licenci na provoz na Silvestra 2010, čímž si na poslední chvíli zajistily výhodnější výkupní ceny elektřiny. Ještě 20. prosince jim přitom pracovníci ERÚ po své kontrole rozhodli licence pro provoz neudělit kvůli četným problémům. Policie tvrdí, že licence byly vydány předčasně, a jejich majitelé proto dodnes neoprávněně čerpají vyšší příspěvky za vyrobenou energii. Vitásková obvinění odmítá.