Vize „superzakázkového“ úřadu se rozplývá

Nápad ministra pro místní rozvoj Kamila Janovského (LIDEM) na zřízení Úřadu pro veřejné investování, přes který by šly všechny státní zakázky za stovky miliard, pomalu mizí v propadlišti dějin. Návrh totiž narazil na zamítané stanovisko ministra financí Miroslava Kalouska (TOP 09) a ministra průmyslu a obchodu Martina Kuby (ODS), tedy šéfů klíčových ekonomických rezortů.

„Na základě výsledků mezirezortního připomínkového řízení, ve kterém byla většina oslovených proti vytvoření nového úřadu, bylo rozhodnuto, že nejprve bude vládě předložena analýza možných variant a teprve podle projednání této analýzy bude rozhodnuto, jak se ve věci nového úřadu bude postupovat,“ řekla deníku E15 mluvčí ministerstva pro místní rozvoj (MMR) Jana Jabůrková.

Původně chtělo ministerstvo předložit návrh kabinetu ještě do konce loňského roku. Rezort financí nechce o vytvoření nového úřadu ani slyšet. „Ministerstvo financí se domnívá, že je potřeba řadu úřadů zrušit, nikoli naopak zřizovat,“ uvedl Kalouskův mluvčí Ondřej Jakob. Agendu případného úřadu prý totiž už nyní vykonává MMR. Ministerstvu průmyslu zase vadilo nejasné vymezení působnosti a odpovědnosti nové instituce.

MMR návrh na nový úřad předložilo s tím, že zajistí větší hospodárnost, transparentnost a zefektivnění státních nákupů. Podle předkládací zprávy by roční náklady na provoz úřadu činily 306 milionů korun. Po odečtení nákladů na správu veřejných zakázek, kterou zajišťuje právě úřad místního rozvoje, by to pro rozpočet znamenalo vyšší výdaje asi o 29 milionů korun.

Čemu by měl úřad sloužit

Asociace pro veřejné zakázky udělala průzkum, v němž se lidí z praxe ptala, co by mělo být náplní chystaného úřadu. Tři čtvrtiny respondentů se domnívají, že by měl být metodickou podporou. Asi polovina vidí jeho smysl v přípravě legislativy. Pětina pak, že by měl zpětně kontrolovat zadávací řízení z hlediska nakládání s veřejnými prostředky.

PPP Centrum končí

Daniel Weinhold: Česku by se hodil centrální zadavatel zakázek