Vláda hodlá prodloužit nájem gripenů o 14 let, cena má klesnout o třetinu

Jas-39 Gripen

Jas-39 Gripen

Ministr obrany v demisi Vlastimil Picek zveřejnil podrobnosti o novém kontraktu na pronájem švédských stíhacích letounů Gripen. Návrh smlouvy mezi Českou republikou a Švédskem počítá s prodloužením pronájmu o 14 let, přičemž kontrakt bude koncipován na 12 let s dvouletou opcí. Roční splátky oproti dobíhající smlouvě klesnou o třetinu.

Letouny budou také postupně modernizovány, aby splňovaly normy NATO a bylo je možné použít nejen proti vzdušným, ale i pozemním cílům.

Aktuální nabídka švédské strany platí do konce října. Proto se Picek rozhodl předložit vládě podmínky smlouvy nyní, ačkoli je kabinet premiéra Jiřího Rusnoka v demisi. Vláda by měla připravit konečný text dohody a zajistit, aby výhodná cena platila i po říjnu.

„Vláda uložila ministru obrany připravit návrh dodatku smlouvy a zpracovat tento dodatek do prosince,“ vysvětlil Picek. Definitivní podpis smlouvy bude na kabinetu, který vzejde z podzimních předčasných voleb.

Armádní experti se shodují, že pořízení jiných strojů by obranu donutilo k dalším investicím do infrastruktury, která je nyní přizpůsobena švédským gripenům.

Původní desetiletý pronájem nadzvukových stíhaček se blíží ke konci. Smlouvu o pronájmu 14 letadel na deset let, který přijde na 20 miliard korun, podepsali zástupci armády v červnu 2004. První gripeny přiletěly v dubnu 2005.

Sociálnědemokratická vláda Miloše Zemana nejdřív v dubnu 2002 schválila nákup gripenů za desítky miliard korun. Pak se ale situace změnila a kabinet Vladimíra Špidly nakonec v roce 2004 odsouhlasil desetiletý pronájem.

Zamýšlený nákup stíhaček vyšetřovali kvůli podezření z korupce policisté z několika zemí. Údajně vyšlo najevo, že britský zbrojní koncern BAE Systems, který tehdy spoluvlastnil výrobce gripenů Saab, prováděl v Česku skryté platby. Policie v ČR ale nikoho neobvinila.