Vláda odkývala 21 miliard na pronájem stíhaček Gripen

Gripen startuje ze základny v Čáslavi

Gripen startuje ze základny v Čáslavi Zdroj: CC BY-SA 2.0: Milan Nykodym

V letech 2015 až 2027 pošle česká vláda na financování nadzvukového letectva, které se opírá o pronajaté švédské stíhačky Gripen, 21,4 miliardy korun. O prodloužení pronájmu gripenů do roku 2027 od švédské strany rozhodl kabinet už v březnu. Nyní vláda odsouhlasila jeho financování.

Letouny budou podle nové smlouvy modernizovány, Česko také získá více služeb. Gripeny dostanou třeba noční vidění, systémy přenosu informací ve formátu NATO, utajované hlasové spojení či systémy pro útoky proti pozemním cílům s použitím neřízené i řízené letecké munice.

Nový kontrakt navíc ještě počítá s dalším výcvikem pozemního a létajícího personálu české armády a pořízením nezbytné munice. Během dvanáctileté smlouvy švédská strana vytrénuje 25 českých pilotů a 90 techniků.

Vláda v březnu schválila prodloužení smlouvy, podle níž má Česko 14 gripenů v pronájmu, do roku 2027 s dvouletou opcí. Roční splátky mají být asi o třetinu nižší, než byly podle současné smlouvy. Dosavadní pronájem gripenů vyprší v roce 2015. O dodatku se začalo vyjednávat před více než dvěma roky.

Letouny Jas-39 Gripen používají vedle Švédska a České republiky také Maďarsko, Jihoafrická republika a Thajsko.

Chybí posudek

Deník E15 nedávno upozornil, že ministru obrany chybí znalecký posudek o ceně v místě a čase obvyklé, který by potvrdil, jestli je nový kontrakt skutečně výhodný. Za stejné pochybení při nákupu dopravních letounů CASA vyšetřovatelé stíhají exministryni obrany Vlastu Parkanovou.

Nynější šéf obrany Martin Stropnický v březnu prohlásil, že s vypracováním posudku nepočítá. Podle něj si ministerstvo už v minulých letech nechalo zpracovat podklady o srovnatelných nabídkách, které posuzoval meziresortní tým. Věc prý posuzoval i Nejvyšší kontrolní úřad a nenašel žádné pochybnosti. „Považuji to za dostatečné. Nebyl žádný důvod se zamýšlet nad jiným řešením,“ konstatoval ministr.