Vláda odmítá referendum o členství v EU. Odchod by prý zemi poškodil

Bohuslav Sobotka (ČSSD)

Bohuslav Sobotka (ČSSD) Zdroj: ctk

Opuštění Evropské unie by bylo proti zájmům Česka. S takovým zdůvodněním se vláda postaví v pondělí proti ústavní předloze opozičního Úsvitu, která by umožnila uspořádat o vystoupení referendum.

„Členství České republiky v Evropské unii je jedno ze základních východisek české zahraniční politiky a je plně v souladu se zájmy České republiky,“ stojí v předběžném stanovisku pro ministry. Z politického hlediska navíc není podle dokumentu vhodné zabývat se myšlenkou na vystoupení z unie v době migrační krize, kdy sílí protievropské nálady, které by mohlo schválení předlohy ještě posílit.

Poslanci Úsvitu ji zdůvodňují tím, že EU přestala být organizací, v níž se o zásadních věcech rozhoduje na základě shody, a změnila se v „centralizovaný superstát“. Narážejí tím na rozhodování o povinných kvótách pro přerozdělení uprchlíků, v němž bylo Česko spolu s několika dalšími členskými státy přehlasováno.

Ústavní předloha, jejíž účinnost autoři navrhují od roku 2017, by vytvořila mantinely pro prováděcí zákon, na jehož základě by se všelidové hlasování uskutečnilo. Tuto normu by měla podle Úsvitu zpracovat vláda.

Pravděpodobnost, že by zákonodárci ústavní návrh opoziční strany schválili, je nyní prakticky nulová. V obou parlamentních komorách by pro ni musela hlasovat ústavní třípětinová většina členů, navíc by ji museli přijmout ve stejném znění.

Obnovení hraničních kontrol v Schengenu nejvíc poškodí právě Německo