Vláda odmítla komunistický návrh na návrat příživnictví do trestního zákoníku

Vojtěch Filip, předseda KSČM

Vojtěch Filip, předseda KSČM Zdroj: ctk

Bohuslav Sobotka
Ministr financí Andrej Babiš při projednávání rozpočtu ve Sněmovně.
Vojtěch Filip, KSČM
Pro lidi, kteří vzpomínají v dobrém na socialismus, mohla být těžkotonážním retrem návštěva čínského prezidenta.
Gustáv Husák
6
Fotogalerie

Pro možný rozpor s normami o ochraně lidských práv dnes vláda odmítla návrh KSČM, aby bylo do trestního zákoníku včleněno příživnictví. Předloha se podle podkladů pro ministry inspiruje v minulém režimu, kdy byl způsob nabývání peněz k obživě chápán jako součást socialistické morálky, nikoli věc jednotlivce jako nyní.

"Ústavní pořádek nejenže nezakotvuje pracovní povinnost, nýbrž zaručuje právo na svobodnou volbu povolání, které zahrnuje i možnost svobodně se rozhodnout, zdali osoba pracovat chce, nebo zda pracovat nechce," napsali vládní legislativci.

Navrhovaná hrozba trestu podle nich představuje nepřímé donucení k práci, což je v rozporu se zákazem nucených prací zakotveným v Listiny základních práv a svobod i několika mezinárodních smlouvách.

Trest by podle novely KSČM hrozil lidem, kteří se vyhýbají práci, ač by jim byla opakovaně nabízena, a žijí na úkor jiných. Komunisté zdůrazňují, že navzdory stejnému pojmenování nejde o navrácení trestného činu, jaký existoval za socialismu. Rozsah postihů navrhli poměrně široký, od obecně prospěšných prací přes propadnutí majetku, peněžitý trest, zákaz činnosti, zákaz vstupu na sportovní, kulturní a jiné společenské akce, odnětí řidičského průkazu až po půlroční vězení.

Podle opoziční TOP 09 je návrh v rozporu s Listinou základních práv a svobod. "Je smutné, že vláda sice tento návrh zákona nepodpořila, ale dvě koaliční strany neodmítají povolební spolupráci s KSČM na vládní úrovni," uvedla místopředsedkyně strany 09 Markéta Pekarová Adamová s odkazem na nedávné vyjádření premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD) a dřívější slova předsedy hnutí ANO Andreje Babiše. Podle Adamové například návrh o příživnictví dokazuje, že komunistická strana je stejná, jako byla před rokem 1989.

Bez ohledu na dnešní výsledek hlasování ve vládě nyní posoudí návrh Sněmovna. Je možné, že poslanci o novele do podzimních voleb nerozhodnou.