Vláda podpoří penzijní reformu kampaní za dvacet milionů

Penzijní reforma

Penzijní reforma Zdroj: profimedia.cz

Na finále reklamní kampaně na penzijní reformu vydá vláda 20 milionů korun. Doposud investovala pouze stotisícové částky. Celková suma na informační kampaň je limitována, proto se vláda rozhodla výrazně finančně podpořit až její závěr, řekl premiér Petr Nečas. Důvodem je i to, že Češi jsou konzervativní a otázku penzijní reformy budou řešit na poslední chvíli, dodal.

Občanům nad 35 let zbývá už jenom 75 dní na to, aby se přihlásili k druhému pilíře penzijního spoření. Poslední termín pro přihlášení je 30. červen. „Bez důchodové reformy by byl důchodový systém dlouhodobě udržitelný pouze za cenu dramatického zvyšování schodku důchodového účtu,“ uvedl Nečas. Premiér předpokládá, že vstoupí do druhého důchodového pilíře do konce května a patrně zvolí bezpečnější konzervativní strategii, tedy spíše dluhopisové fondy.

Jiná možnost, než důchodová reforma podle Nečase není. Loni schodek dosáhl 45 miliard korun a pokud by reforma nebyla a stát by měl ztráty důchodového účtu vyrovnat, musela by se zvýšit sazba pojistného z 28 na 40 procent, nebo by se musela zavést jedna sazba DPH až 26 procent. Další možností by podle premiéra bylo zvýšit firemní daň z nynějších 19 na 38 procent. „Nebo také snížit všechny penze o třetinu,“ dodal premiér.

Kdo vyrobí televizní spoty je zatím tajné

Reklamní kampaň na podporu reformy začala tento týden inzertními přílohami umísťovanými v celostátních denících. Vrchol však spočívá v televizních spotech. Kdo se bude podílet na jejich výrobě, nechtěla včera vláda zveřejnit. „O autorech není definitivně rozhodnuto, stejně jako o dalších podrobnostech. Výroba televizních spotů je v tuto chvíli ve fázi příprav, stejně jako jejich konkrétní načasování a umístění,“ sdělil Jakub Stadler z tiskového oddělení vlády.

Jak se vyplatí účast v druhém pilíři důchodové reformy

Výhodnost účasti ve druhém pilíři podle profesíVýhodnost účasti ve druhém pilíři podle profesí|CSOB

„Domnívám se, že za tuto sumu, bude dopad kampaně zanedbatelný,“ sdělil svůj názor prezident Asociace reklamních a marketingových agentur Pavel Brabec. Upozornil na to, že atmosféra ve společnosti kvůli prohlášením opoziční ČSSD, že po svém nástupu k moci reformu zruší, vstupu lidí do penzijního spoření nenahrává. Kampani za dvacet milionů se podle něj určitě nepodaří tuto negativní náladu zvrátit. Podobně mluví i další hlasy z této branže. Ty nejkritičtější říkají, že jde pouze o dobrý kontrakt pro nějakou agenturu bez větší šance na kladný výsledek pro reformu.

Zájemců je minimum

Penzijním společnostem se zatím nedaří nalákat do druhého pilíři dostatek zájemců. Na konce března měl druhý pilíř jen 22375 účastníků. „Předpokládáme proto, že dnes už bude počet smluv o několik tisíc vyšší. Nová čísla budou na začátku května,“ uvedl za Asociaci penzijních fondů Jan Sedláček. „Velmi vítáme informační kampaň vlády, kterou pan premiér představil“, uvedl Pavel Jirák, předseda představenstva KB Penzijní společnosti. „Věříme, že kampaň státu přispěje k většímu povědomí a tím i většímu zájmu o vstup do druhého pilíře,“ dodal za Raiffeisen penzijní společnost mluvčí Tomáš Kofroň. „Je dobře, že vláda přispěje i svým dílem k osvětě kolem důchodového spoření, načasování na květen a červen má svou logiku - lidé nechávají všechno na poslední chvíli a především v červnu tak čekáme mnohem větší zájem o druhý pilíř,“ uvedl Ondřej Kubala, mluvčí Asociace penzijních fondů. Zatím se ale nenaplňuje ani očekávání penzijních společností, že zájem o druhý pilíř bude s postupujícím časem narůstat. V březnu totiž do druhého pilíře vstoupilo 8871 klientů, to je méně než v únoru. Do konce června chtěly mít fondy alespoň půl milionu účastníků. Tento cíl se zdá být nereálný.

Mladí bez penzijního spoření

Nečas včera přes média apeloval na třicátníky a čtyřicátníky, aby si provedli propočet své budoucí penze podle internetových kalkulaček a určitě se pro penzijní spoření rozhodli: „Mladí lidé bez penzijního spoření ohrožují sami sebe!“ Bez reformy není situace v důchodech dlouhodobě udržitelná, připomněl včera premiér i s poukazem na předpokládané stárnutí obyvatelstva, kvůli kterému by rostl schodek státního důchodového účtu.

Státní důchody by mohly podle Nečase postupně klesat až na polovinu současných hodnot v roce 2050. Například lidé narození v roce 1981 s příjmy 20 tisíc korun měsíčně by mohli od státu dostávat 6400 korun v současné hodnotě, nyní by to bylo 11 tisíc korun. „O moc lépe na tom ale nebudou ani ostatní ročníky,“ varoval premiér s poukazem na výpočty odborníků.