Vláda zakázala prodej tvrdého alkoholu ve stáncích

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Profimedia.cz

Nejméně 16 úmrtí má v Česku na svědomí otrava silně jedovatým metanolem přimíchaným do alkoholických nápojů. Další lidé mají po požití nekvalitního alkoholu vážné zdravotní problémy, dva jsou podle lékařů v ohrožení života. Stovky kontrol alkoholu již odhalily řadu porušení předpisů, zdroj jedovatého alkoholu ale zatím ne.

Vláda kvůli množícím se otravám rozhodla o plošném zákazu prodeje tvrdého alkoholu ve stáncích. Provozovatelům stánků, stánků s občerstvením, mobilních stánků a jiných mobilních a přechodných provozů je zakázáno rozlévání a prodej lihovin typu destilátů a tuzemáku s obsahem alkoholu nad 30 procent.

Požití alkoholických nápojů obsahujících metanol si vyžádalo nejvíc obětí v Moravskoslezském kraji, celkem sedm. Navíc i muž, který zemřel ve znojemské nemocnici, byl z Havířovska. Lékaři a policie evidují v regionu dalších 16 lidí, kteří měli po požití nebezpečného alkoholu problémy. Zatím posledního otráveného ze severní Moravy přijali v úterý večer lékaři opavské nemocnice. Třiačtyřicetiletý muž z Budišovska si sanitku přivolal sám. „Celý den zvracel a měl problémy se zrakem. Napojili jsme ho na umělou ledvinu,“ řekl mluvčí nemocnice Daniel Svoboda.

Při 410 mimořádných kontrolách původu alkoholu v restauracích a dalších provozovnách společného stravování, které provedli hygienici v pondělí a úterý v devíti regionech, byly zjištěny závady v 75 případech. Šlo především o chybějící nabývací doklady. Průběžně jsou odebírány vzorky lihovin pro laboratorní analýzu. Zdroj nebezpečného alkoholu je ale prozatím neznámý. Podle Státní zemědělské a potravinářské inspekce (SZPI) je téměř jisté, že metanol byl přímo výrobní surovinou, a nikoliv jen produktem fermentace či destilace v závadné lihovině. Policie v souvislosti s otravou několika lidí zatím obvinila šestatřicetiletého muže z Havířova na Karvinsku.

Situaci rovněž projednává bezpečnostní rada Olomouckého i Moravskoslezského kraje. Jihomoravský kraj, kde po otravě jeden muž zemřel a druhý je ve velmi kritickém stavu, zřídil informační linku a web, díky nimž mohou lidé získat důležité informace. Představitelé kraje také zajišťují laboratoře pro testování vzorků, záchranáři a nemocnice se připravují případné zvýšení počtu otrávených.