Vláda zatne stomiliardovou sekeru. Poslanci vyzvali k odložení EET

Ministryně financí Alena Schillerová, premiér Andrej Babiš a vicepremiér Karel Havlíček

Ministryně financí Alena Schillerová, premiér Andrej Babiš a vicepremiér Karel Havlíček Zdroj: Blesk:FOTO CNC / ALEXANDR MALACHOVSKÝ

Karel Havlíček a Andrej Babiš na dálnici D1 (29.2.2020)
„Superministr“ Karel Havlíček (ANO) byl pohlídat možnou sněhovou kalamitu (27.2.2020)
Ministr ministr průmyslu a obchodu a ministr dopravy Karel Havlíček hovoří s novináři na nádraží v Benešově, kam přijel 25. února 2020 ráno na úvod návštěvy Středočeského kraje.
Premiér Andrej Babiš hovoří s novináři na nádraží v Benešově, kam přijel 25. února 2020 ráno na úvod návštěvy Středočeského kraje.
Jiří Dolejš
8
Fotogalerie

Nový koronavirus proměnil zákon o státním rozpočtu v cár papíru. Místo schváleného schodku 40 miliard korun má vláda ANO a ČSSD navrhnout novelu normy, balíček úsporných opatření a odklad třetí a čtvrté vlny elektronické evidence tržeb. Vyzval ji k tomu rozpočtový výbor Poslanecké sněmovny. Ministři však nemusejí zákonodárcům bezezbytku vyhovět. Letošní výdaje si naplánovali na 1,618 bilionu korun, příjmy na 1,578 bilionu.

Kabinet Andreje Babiše (ANO) zároveň oznámil, že chce podpořit podnikatele a firmy postižené koronavirem až jedním bilionem korun. Z devadesáti procent má jít o záruky státu za úvěry poskytnuté komerčními bankami. Tyto garance nejsou součástí rozpočtu. Suma přesahuje jednu šestinu ročního HDP země.

Někteří členové rozpočtového výboru deníku E15 řekli, že nový deficit by se mohl pohybovat okolo 100 miliard korun. Podobný odhad mají také analytici. Ministerstvo financí přesnější čísla stále nemá.

„Možným scénářem je schodek osmdesát až sto miliard,“ uvedl poslanec Jiří Dolejš z KSČM. „Na jaře budeme muset projednat novelu zákona o státním rozpočtu, čtyřicetimiliardový deficit už je nereálný,“ dodal s tím, že na pokles daňového inkasa a pojistných odvodů způsobený očekávaným propadem ekonomiky loni schválená částka zdaleka nestačí.

Zhruba stomiliardový schodek připouští i poslanec Václav Votava (ČSSD). „Nechci plácat, jestli to bude sedmdesát nebo sto dvacet miliard. Bude záležet na úsporných opatřeních a krocích na oživení hospodářství, s nimiž mají přijít rezorty financí a průmyslu,“ podotkl. 

Náměstek ministryně financí Stanislav Kouba míní, že daňový výpadek může být značný. „Vzhledem k vývoji situace je ale velmi obtížné ho odhadnout,“ řekl.

Rezort podle Kouby využije rozpočtovou rezervu zhruba 4,9 miliardy korun a také rezervu na řešení krizových situaci, kde je však jen 140 milionů.

Dosud největší rozdíl mezi příjmy a výdaji vykázala státní pokladna v roce 2009, kdy skončila v deficitu téměř dvou set miliard. V dalších dvou letech to bylo o čtvrtinu méně.

Premiér Babiš uvedl, že řešení následků způsobených koronavirem vyjde Česko na desítky miliard korun. Se změnou zákona o státním rozpočtu souhlasí.

Spolu s ministrem průmyslu a dopravy Karlem Havlíčkem (ANO) zveřejnili záměr přímé podpory soukromého sektoru částkou 100 miliard korun. Dalších 900 miliard by směřovalo na bankovní záruky.

„U přímých podpor uvažujeme o kompenzaci náhrad mezd, odpuštění odvodů, finančních injekcí, kurzarbeitu. Nebude to ale hned,“ upozornil Havlíček.

Dodal, že garance poskytnuté státem za úvěry firmám, jsou častým podpůrným efektem v době krize. Banky tak získají jistotu, že v případě krachu podniků, dostanou peníze zpět.