Vláda zruší pozice odborných náměstků, aby mohla na úřady dosadit „svoje“ lidi

Uvádění ministrů do úřadu: Klára Dostálová (ANO) předává úřad Ivanovi Bartošovi (Piráti) (17.12.2021)

Uvádění ministrů do úřadu: Klára Dostálová (ANO) předává úřad Ivanovi Bartošovi (Piráti) (17.12.2021) Zdroj: Blesk:ROBERT KLEJCH / CNC Robert Klejch

Jednání vlády: Kabinet kvůli projednávání pandemického zákona výjimečně zasedal ve Sněmovně (2.2.2022)
Premiér Petr Fiala.
Tisková konference po jednání vlády v Poslanecké sněmovně (2.2.2022)
4
Fotogalerie

Dva politické náměstky, šéfa kabinetu a několik poradců. Pouze těchto několik spolupracovníků si mohli členové vlády Spolu, Pirátů a STAN přivést na ministerstva. Sekce centrálních úřadů většinou stále řídí odborní náměstci dosazení předchozími vládami ANO a ČSSD, které před odvoláním chrání zákon o státní službě. To kabinetu Petra Fialy znemožňuje získat kontrolu nad kolosy se stovkami lidí a přimět je ke změně kurzu. Navíc „uřídit“ například osm nebo devět náměstků považují někteří ministři za prakticky nemožné.

Možnost lépe namixovat nejvlivnější úředníky mají přinést upravené paragrafy. Vypracování předlohy dostal na starost rezort vnitra v čele s Vítem Rakušanem (STAN). „K připravované novelizaci zákona o státní službě vznikla pracovní skupina složená ze zástupců pěti koaličních stran, proto v tuto chvíli nebudeme jednotlivé kroky blíže komentovat,“ uvedla Hana Malá z tiskového oddělení ministerstva.

Zadání je v obecné rovině jasné, v programovém prohlášení vlády se píše: „Upravíme služební zákon tak, aby úřady fungovaly efektivněji, byly otevřené a posilovaly svou kompetenci.“

Vláda: Programové priority

Video placeholde
• Videohub E15

Základním předpokladem je, že pozice odborných náměstků zaniknou. Místo nich mají za sekce ministerstev podobně jako v minulosti zodpovídat vrchní ředitelé. Ovšem s tím rozdílem, že budou spadat pod služební zákon, který zabrání jejich snadnému odvolání.

„Čekáme na návrh novely zákona, chceme se znovu vrátit k ředitelům sekcí,“ řekla ministryně obrany Jana Černochová (ODS). Jako opoziční politička vytýkala svému předchůdci Lubomíru Metnarovi (ANO), že má celkem devět náměstků, tedy spolu s rezortem zahraničí nejvíce ve státní správě. „V současnosti jich mám osm. Po schválení předlohy je zredukuji, někteří náměstci převezmou více sekcí,“ dodala.  

Pokud vše půjde hladce, začnou odborní náměstci odcházet z funkcí ve druhém pololetí. „Dává logiku, aby si ministr mohl vytvářet nejbližší tým na základě vlastních priorit. Současný model zákona o státní službě je neefektivní v tom, že přijdete na ministerstvo a máte definovanou množinu lidí. A i když máte rozdílný pohled na kvalitu práce, na nasazení, můžete to jen velmi komplikovaně měnit,“ míní šéf rezortu práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL).

Jedna ze stěžejních úprav pro obměnu vysoce postavených úředníků má spočívat v rozšíření počtu náměstků, jež si ministři mohou přivést s sebou. 

„Každý nový ministr musel tušit, že přichází do nepřátelského prostředí, kde ho okamžitě obklopí lidé, které tam často přivedly bývalé vlády Andreje Babiše a sociální demokracie,“ popsal prosincové přebírání moci místopředseda Poslanecké sněmovny za ODS Jan Skopeček.

Fialův kabinet proto musel navázat na předchozí praxi. Koncem roku narychlo schválil takzvanou systemizaci neboli změnu podoby úřadů spočívající ve zrušení nebo sloučení některých sekcí a jejich přejmenování. Byl to jediný způsob, jak se zákonnou cestou s některými odbornými náměstky především na ministerstvech spravedlnosti a práce rozloučit. Úplně stejně postupovala i první Babišova vláda v roce 2017, když se zbavovala náměstků za lidovce, které dosadil kabinet Bohuslava Sobotky.    

Opozice záměr příliš nekritizuje. Lídr SPD Tomio Okamura souhlasí, že ministr má mít možnost vybrat si nejbližší spolupracovníky. „Stávajícím služebním zákonem se ale nová vláda z odpovědnosti za odborné náměstky fakticky vyviňuje,“ soudí.

Noví političtí náměstci

  • Ministerstvo financí – Roman Binder (ODS), Jiří Valenta (za Piráty a STAN)
  • Ministerstvo průmyslu a obchodu – Edvard Kožušník (ODS), Petr Třešňák (Piráti)       
  • Ministerstvo dopravy – Tomáš Vrbík (za Spolu), Václav Bernard (STAN)
  • Ministerstvo práce a sociálních věcí – Iva Merhautová (KDU-ČSL)
  • Ministerstvo pro místní rozvoj – Ondřej Profant (Piráti), Radim Sršeň (STAN), Jan Fluxa (TOP 09)
  • Ministerstvo zahraničí – Martin Dvořák (STAN), Jiří Kozák (ODS),
  • Ministerstvo vnitra – Lukáš Kolářík (Piráti), Radek Kaňa (ODS),
  • Ministerstvo spravedlnosti – Antonín Stanislav, Radomír Daňhel (oba ODS)
  • Ministerstvo obrany – František Šulc (za ODS), Daniel Blažkovec (STAN)
  • Ministerstvo zdravotnictví – Jakub Dvořáček (nestraník), Josef Pavlovic (Piráti),
  • Ministerstvo školství – Jaroslav Miller (za Spolu)
  • Ministerstvo zemědělství – Radek Lanč (TOP 09), Radek Holomčík (Piráti)
  • Ministerstvo životního prostředí – Tomáš Tesař (TOP 09)
  • Ministerstvo kultury – Ondřej Chrást (Piráti)
  • Ministr pro evropské záležitosti – Jolana Mungengová (za Spolu), Marek Havrda (za Piráty)
  • Ministr pro vědu, výzkum a inovace – Štěpán Jurajda (nestraník)
  • Ministr pro legislativu – místo náměstka zatím není obsazeno