Vlastníky firem čeká daňový pardon

peníze

peníze Zdroj: profimedia.cz

Jeden a tři čtvrtě milionu živnostníků bude mít dobrý důvod k úvaze, zda nepověsit živnost na hřebík a nezaložit raději společnost s ručením omezeným. A vyplácet si zisky nezatížené ani daněmi, ani pojistným. Do závěrečného čtení v poslanecké sněmovně jde totiž zákon, který od ledna příštího roku ruší daň z dividend. Pokud projde, nejen akcionáři firem obchodovaných na burze, ale také všech ostatních společností budou osvobozeni od daně, když si z čistého zisku společnosti vyplatí podíl.

Vláda při přípravě zákona argumentovala, že se tím zruší dvojí zdanění. Zisky firem se budou danit jen daní z příjmu právnických osob.

„Z daňového pohledu se zvýhodní distribuce prostředků z podnikání jakožto podílu na zisku proti živnostem. Podle našich výpočtů lze očekávat, že právní forma jako akciovka nebo s. r. o. bude vhodnější zejména v případě velkých živnostníků se ziskem v řádu milionů korun,“ uvádí Martin Houska z poradenské společnosti PwC.

Živnostníci by tím zabili dvě mouchy jednou ranou: snížili by podnikatelské riziko – živnostník na rozdíl od firmy ručí celým majetkem – a zvýšili svůj výnos.

Zda bude pro podnikatele lepší zanechat živnosti a stát se společníkem, rozhodne podle poradců vztah mezi jejich skutečnými výdaji a paušálem, který mohou uplatnit pro výpočet daní a pojistného. „Čím vyšší bude mít živnostník skutečné výdaje než paušál, tím vyšší bude jeho motivace využít jiných právních forem podnikání,“ vysvětluje Helena Navrátilová z právnické kanceláře Kocián Šolc Balaštík. Živnostník podle ní může být v extrémním případě zatížen až 39 procenty zákonných plateb, tedy více než dvojnásobkem daně z příjmu korporací. Jako podílník obchodní společnosti by však nově státu neodvedl ani korunu.

Nulovou daní z dividend se Česko může stát světovým unikátem – podle zjištění deníku E15 v Evropě nulové zdanění téměř neexistuje, ve světě je jen v několika málo zemích, například v Íránu. „Úplné osvobození fyzických osob od daně z podílů na zisku je neobvyklé. Najdeme jej třeba na Maltě, kde je však nesrovnatelně přísnější korporátní zdanění,“ potvrzuje Navrátilová.

Úvahu o optimalizaci právní formy potvrzuje Jiří Víšek ze Sdružení pražských živnostníků: „Pokud změny projdou, podnikatelé takto reagovat určitě mohou.“

Kolik by transformace živnostníků ve společníky stála na daních a pojistném státní rozpočet, je ve hvězdách, ministerstvo financí žádnou studií nemá. „Rozpočtové dopady z tohoto titulu jsme nekvantifikovali,“ uvádí náměstek ministra pro daně a cla Ladislav Minčič.

Daňový ráj se však z Česka nestane. „Nelze očekávat, že by některé v České republice působící firmy registrované v Nizozemsku či Lucembursku začaly stěhovat svá sídla do Prahy,“ uvádí Petr Sklenář z J&T Bank. Česku prý chybí nejen respektované, stabilní a vymahatelné právo, ale i větší porce anonymity, kterou zmíněné destinace nabízejí.

I kdyby daňová osvobození nakonec prošla, jejich život může být jepičí: „Očekávaná vláda sociální demokracie bude chtít přijímat zcela opačná fiskální opatření,“ uvádí Jaroslav Vybíral z ČSOB.