Vlivný ústecký „kmotr“ Oulický vystoupil z ODS

Patrik Oulický

Patrik Oulický Zdroj: ctk

Vjezd ke své usedlosti musel Oulický na rozhodnutí stavebního úřadu zbourat
Stylovou usedlost lemují masivní opěrné zdi
Oulický se snaží dodatečně legalizovat výstavbu v chráněné krajinné oblasti České středohoří.
Oulického usedlost v chráněném Českém středohoří doplňuje tenisový kurt.
Na pozemku s krásným výhledem je kromě tenisovéhu kurtu i rozměrný bazém
5
Fotogalerie
Ústecký podnikatel Patrik Oulický vystoupil z Občanské demokratické strany. Byl považován za vlivného člena strany, ale i za kontroverzního podnikatele, který v regionu zosobňoval propojení soukromých podnikatelských zájmů a politiky. Ústecká ODS jeho krok vítá, řekl předseda ústecké organizace ODS Radim Holeček.

„O ukončení členství pana Oulického vím a vítám ho. Byl vnímán jako negativní symbol ODS. Ústecká ODS byla personifikována právě do osoby pana Oulického a my jasně říkáme, že s negativními symboly už nechceme být spojováni,“ řekl Holeček. Oulický bývá spolu s Alexandrem Novákem, někdejším senátorem či primátorem Chomutova, označován za kmotra ODS, připomněla Česká televize, která informaci o odchodu Oulického z ODS zveřejnila.

Důvod, proč Oulický stranu opustil, Holeček nezná. Pro server iDnes ale uvedl, že vystoupení ze strany pro něj bylo uzavřením jedné životní etapy, víc nechtěl celou věc komentovat.

To, že ústecká ODS nechce být s Oulickým nadále spojována, podle Holečka potvrzují i výsledky únorového oblastního sněmu a nové složení oblastní rady. Novým předsedou strany se v únoru stal právě Holeček.

Podívejte se na Oulického usedlost v Českém středohoří:

Oulického jméno zaznělo například v souvislosti s korupční kauzou kolem ROP Severozápad. Dotační úřad sídlí v budově, která patří společnosti Energetické a dopravní stavby, v jejíž vlastnické struktuře Oulický figuruje. „Úřad sídlí v domě, jehož majitelem je ústecký kmotr Patrik Oulický, blíže prameni už by snad být ani nemohl,“ řekla v červenci soudkyně Kamila Elsnicová, když vynášela v korupčním případu rozsudek nad bývalým šéfem úřadu Petrem Kušnierzem.

Současné vedení dotačního úřadu rozhodlo o přestěhování sídla kvůli vysokému nájmu, který tu představoval asi 10 milionů korun ročně. Úřad nyní jedná o novém sídle se společností CB Immobilien, která vlastní rozsáhlý objekt bývalého Telecomu u křižovatky Rondel. Nájem by tu měl být výrazně nižší.

Soumrak kmotrů?

O vystoupení z ODS uvažuje například i pražský „kmotr“ a podnikatel Ondřej Palounek. V rozhovoru pro server Českápozice.cz to připustil poté, co na konci února rozhodla výkonná rada ODS o zrušení svých tří problematických oblastí. Mezi nimi byla i Praha 4, kde působil právě Palounek.

„Vstoupil jsem do strany v reakci na Sarajevo, které mi přišlo jako velmi nespravedlivé vůči tehdejšímu předsedovi Klausovi. Od té doby jsem ve straně pracoval, podle definice vedení jako žoldnéř, tedy chodil jsem na schůze, dělal volební kampaň, rozdával letáky, lepil plakáty… Jestliže si však na základě toho nezasloužím být členem této strany, tak ve mně sílí rozhodnutí k 31. březnu nezaplatit členské příspěvky. Bude mě to mrzet, bylo to moje hobby, ale na druhou stranu to pro můj život nebude mít nějaké fatální důsledky,“ sdělil Palounek České pozici.

Výběr informací o podnikateli Patriku Oulickém
Oulický, který podniká především ve stavebnictví, bývá v médiích často označován za šedou eminenci a „kmotra“ ústecké ODS. S ním spojené firmy údajně získávaly na Ústecku stamilionové zakázky.
„Kmotrem“ ho loni v červenci nazvala například i soudkyně ústeckého krajského soudu Kamila Elsnicová, která soudila bývalého ředitele dotačního úřadu Severozápad Petra Kušnierze. Ve své řeči zmínila i politické pozadí kauzy. „Úřad sídlí v domě, jehož majitelem je ústecký kmotr Patrik Oulický, blíže prameni už by snad být ani nemohl. (…) Navíc jmenování Kušnierze bylo dopředu domluvené a zřejmě to nebyla první podobná praktika,“ řekla.
Úřad Regionální rady regionu soudržnosti Severozápad, který řídil Kušnierz, si v roce 2011 pronajal třikrát tak velké prostory, než měl v minulosti, v domě, který patří společnosti Energetické a dopravní stavby (tu krom Oulického spoluvlastnil i bývalý senátor za ODS Alexandr Novák, který loni v červenci dostal od krajského soudu čtyřletý trest za přijetí čtyřicetimilionového úplatku).
Loni v červnu policie obvinila čtyři zástupce stavebních firem Viamont DSP a Energetické a dopravní stavby (EDS) z daňových úniků. V první z těchto společností dříve působil bývalý ministr dopravy Aleš Řebíček (ODS), druhou spoluvlastní Oulický.
Loni v únoru napsaly Lidové noviny, že podle analytiků ministerstva financí je Oulický podezřelý z toho, že šidil na daních. Sumy na jeho účtu údajně nesouhlasí s tím, co odevzdal správci daně.
V roce 2011 ministr dopravy Vít Bárta (VV) řekl, že existuje podezření, že Oulický společně s tehdejším šéfem ústecké krajské ČSSD Petrem Bendou ovlivňují zakázky Ředitelství silnic a dálnic v Ústeckém kraji. Oulický to popřel a řekl, že nikoho z vedení ŘSD nezná. Benda podal na Bártu trestní oznámení.
Oulický budil velký zájem médií poté, co v roce 2009 vyšlo najevo, že si Moravanech nedaleko Ústí v chráněné krajinné oblasti České středohoří postavil bez povolení masivní opěrné zdi, bazén nebo zastřešení příjezdové cesty. Úřady jeho případ řešily liknavě. Po odvolání Oulického proti postupu trmického stavebního úřadu, který připravoval nařízení o odstranění staveb, krajský úřad případ přidělil ústeckému magistrátu. Ten dlouho žádné rozhodnutí nevydal a odvolával se na nejasnosti kolem územního plánu, což kritizoval i úřad ombudsmana. Oulický nakonec část staveb zboural, ale nahradil ho jinými.
Podle některých médií Oulický stál za podivným náborem nových členů ODS na Teplicku, kteří v roce 2008 ve stranických primárkách podpořili Petra Gandaloviče (ODS). Po krajských volbách za ODS vyjednával (společně s Novákem) o nové krajské vládě.
Oulický byl v minulosti v obchodním rejstříku veden jako člen statutárních orgánů několika společností, v současnosti není v OR zapsán u žádné.

čtk

Petr Nečas a relikvie stranické smrti