Volby ve Středních Čechách – Největší otazník visí nad výsledkem ANO

Sčítání volebních lístků

Sčítání volebních lístků Zdroj: ctk

Místa v zastupitelstvech středočeských okresních měst chce získat odhadem kolem dvou tisíc kandidátů. Z nich se bude vybírat osm starostů a dva primátoři.

Obhájit své pozice se pokusí prakticky všichni současní starostové, stejně tak primátoři. Výjimka ovšem existuje – starosta Nymburka Miloš Petera se stal hejtmanem kraje a jeho vedení se chce věnovat naplno. Pozici starosty tedy znovu obhajovat nebude. Pikantní situace je v Mělníce. Nynější starosta Ctirad Mikeš svůj post sice hodlá obhájit, ovšem na jiné kandidátce, než na které byl před čtyřmi lety zvolen. Sestavil si vlastní tým s názvem Mé město. Říká, že je sestaven z profesionálů různých profesí, kteří by podle jeho mínění mohli městu výrazně pomoci. A za změnu dresu mu ČSSD ukončila členství ve straně.

Předvolební boj někde už také začal, třeba v Kolíně oranžoví servírovali zabijačkové pochoutky. Sociální demokraté by ve městě, které patří k těm větším v kraji, hodně chtěli uspět. Vypadá to na jeden z největších volebních soubojů bez předem daného favorita. Vítězství bude obhajovat „Změna pro Kolín“ se starostou Vítem Rakušanem.

Další souboje se ale očekávají i na jiných místech regionu. V největším středočeském městě Kladně se bude o zvolení ucházet hned dvanáct subjektů, před čtyřmi lety to bylo deset uskupení. Město má i jedno specifikum – pro výsledek voleb není zanedbatelné, jak se kdo postaví k podpoře místního hokejového klubu.

Ve druhém největším městě, v Mladé Boleslavi, jde do boje jedenáct formací, před čtyřmi lety tam stejně jako v Kladně zvítězila ODS. Občanští demokraté Dan Jiránek (Kladno) a Raduan Nwelati (Mladá Boleslav) pozice primátorů hodlají obhájit. Do vedení obou měst by v budoucnu chtělo také promluvit hnutí ANO, do tamních voleb napřelo největší síly.

Kandidátka ANO je novinkou také v Příbrami, vede ji Jindřich Vařeka junior, spolumajitel Ravaku. Ani v tomto městě nebude volební souboj bez zajímavosti. Tamní ČSSD si lídrem zvolila exhejtmana Středočeského kraje a bývalého starostu Příbrami Josefa Řiháka. Ten přitom paradoxně tvrdí, že o křeslo starosty nemá zájem, protože bude obhajovat senátorský mandát.

Kolín
Byty pro automobilku TPCA v KolíněByty pro automobilku TPCA v Kolíně | CTK
Vítězství bude obhajovat Změna pro Kolín se starostou Vítem Rakušanem. Ta se chlubí tím, že opět nasbírala potřebný počet podpisů občanů, letos jich bylo přes 2500, a tak je jediným sdružením nezávislých kandidátů, kteří „nevlezli pod křídla žádné strany a hnutí“. Velké naděje vkládají do podzimních voleb sociální demokraté, opozice, v níž se nacházejí, se jim nezamlouvá. Však už také odstartovali kampaň, a to zabijačkou. A lídra kandidátky ČSSD přijel podpořit hejtman kraje Miloš Petera. Současného starostu, jak také jinak, socialisté kritizují. Podle nich nezvládá svou práci, například nedokáže získávat dotace. Jedno ale ČSSD současnému vedení města upřít nemůže. Dařila se mu konsolidace městských financí – dluh a se snížil z 918 milionů na 690 milionů korun. Proč mluvit zrovna o dluhu? Protože Kolín vévodí tabulce nejzadluženějších měst republiky. Je ale nutné dodat také kvůli čemu – je to pomníček výstavby bytů pro automobilku TPCA (foto). Koalici ve městě nyní tvoří Změna pro Kolín, TOP 09 a Kolíňáci. Mají patnáct ze sedmadvaceti zastupitelských křesel.
Primátor Vít Rakušan
Kolínský primátor Vít RakušanKolínský primátor Vít Rakušan | Archiv E15
Vystudovaný germanista a historik je ročník 1978. Ostruhy získal v pozicích zastupitele a radního. Jako primátor se zasazuje o úzkou spolupráci s Kutnou Horou a Poděbrady.
Počet obyvatel: 31 026
Nezaměstnanost: 8,3%
Zastupitelstvo: 8 Změna pro Kolín, 5 ČSSD, 4 Kolíňáci, 3 TOP 09, ODS a KSČM, 1 bez pp
Mladá Boleslav
Stavba mostu přes Jizeru do příměstské části Čejetic v Mladé BoleslaviStavba mostu přes Jizeru do příměstské části Čejetic v Mladé Boleslavi | ctk
O ostré souboje v Mladé Boleslavi se postará hlavně nynější vedení druhého největšího středočeského města. O primátorské křeslo znovu usiluje občanský demokrat Raduan Nwelati, zřejmě největšími soupeři mu budou dva jeho náměstci – Jiří Bouška (ANO a Volba pro Mladou Boleslav) a Daniel Marek z TOP 09. Lídrem sociální demokracie, který také není bez šance, je krajský radní Karel Horčička. Vládnoucí koalici tvoří v tomto volebním období zástupci ODS, Volby pro Mladou Boleslav a TOP 09. V opozici působí ČSSD a KSČM. Ve „vládní“ koalici to ale poněkud skřípe. Za všechno mluví jeden z bodů programu jejího nejslabšího člena: „Chceme dohody a ne dohady. Přispějeme k tomu, aby členové zastupitelstva věnovali více času a energie chodu města než neustálému vzájemnému napadání.“ Hnutí Volba pro Mladou Boleslav, které má v zastupitelstvu tři členy, proto raději spojilo síly s ANO. Volebním nováčkem je kromě babišovců také hnutí Otevřená radnice a politické uskupení Mladoboleslavské hnutí nezávislých. Jednou z největších bolestí Mladé Boleslavi, která si dobře vede například v projektech Zdravé město nebo Férová Mladá Boleslav (titul Fairtradové město), je stavba mostu přes Jizeru do příměstské části Čejetic (foto) a vývojového centra Škody Auto. Dílo za pětašedesát milionů korun, které mělo být hotové do 4. října, a tudíž jistým předvolebním trumfem, nabralo zpoždění. Jeho dokončení se nejspíš odkládá na konec letošního roku.
Primátor Raduan Nwelati
Mladoboleslavský primátor Raduan NwelatiMladoboleslavský primátor Raduan Nwelati | Archiv E15
Lékař-ortoped je primátorem Mladé Boleslavi od roku 2006, je zastupitelem Středočeského kraje, místopředsedou regionálního sdružení a předsedou oblastního sdružení ODS. V roce 2012 byl také kandidátem ODS na hejtmana, strana však v krajských volbách skončila třetí a v opozici.
Počet obyvatel: 39 526
Nezaměstnanost: 4,6 %
Zastupitelstvo: 15 ODS, 9 ČSSD, 3 Volba pro Mladou Boleslav, KSČM a TOP 09
Kladno
Kladenský zimní stadionKladenský zimní stadion | CTK
Kladenská radnice, to je ve středních Čechách něco jako klenot. Ovládnout ji je věcí prestiže. V jejím čele momentálně stojí občanský demokrat Dan Jiránek, který po minulých volbách neváhal uzavřít velkou koalici s ČSSD. V zastupitelstvu ODS a sociální demokraté obsadili jedenadvacet z třiatřiceti křesel. Proti kladenskému primátorovi, který svůj post bude obhajovat, se tak v socialistickém dresu postaví jeho náměstek Vojtěch Volf. Na současnou velkou koalici si ovšem brousí zuby mnoho dalších kandidátů, souboje nejspíš budou pěkně ostré. Dokonce natolik, že se možná bude velmi ztuha rodit povolební spolupráce, soudí třeba Milan Hamerský, lídr kandidátky sdružení Lepší Kladno. To jde do komunálních voleb pod hlavičkou Starostů a nezávislých. Zatím největší kritika nynějších poměrů zní z nejsilnějšího opozičního uskupení Volba pro Kladno. To vede Milan Volf, který také býval primátorem, vlastně Jiránkovým předchůdcem. Jiránek s ODS před čtyřmi lety získal čtyřiatřicet procent hlasů. A přestože občanští demokraté v parlamentních volbách dostali na frak, v komunálních, alespoň přímo v Kladně, to nemusí mít žádný vliv. Přestože je to největší středočeské město, zná se tu málem každý s každým, a tak se hlasy dělí nejen podle stranických preferencí. Ale jako všude, i v Kladně záleží na tom, kolik lidí přijde k volebním urnám. Kladno mimo jiné trápí skluz dvou velkých rekonstrukcí: divadla a zimního stadionu (foto). S hokejem má město i další problém. Jágrův klub Rytíři Kladno vypadl z extraligy, a tak město musí zvážit formu a míru jeho podpory.
Primátor Dan Jiránek
Kladenský primátor Dan JiránekKladenský primátor Dan Jiránek | Archiv E15
V politice působí už šestnáct let, primátorem je už osm roků. Je krajský zastupitel, člen regionální rady a předseda oblastního sdružení ODS. Momentálně je také předsedou Svazu měst a obcí. Ve středních Čechách žije celý život, prvních čtrnáct let v Mladé Boleslavi, kde se narodil. V Poldi Kladno se vyučil tavičem, posléze vystudoval Vysokou školu báňskou v Ostravě. Po jejím absolvování se vrátil do Poldovky a v Kladně se usadil natrvalo. Považuje se za typického Kladeňana. Jak řekl v jednom z poskytnutých rozhovorů, Kladno bylo a stále spíš je přistěhovalecké město. Typický Kladeňán nepochází z Kladna.
Počet obyvatel: 69 178
Nezaměstnanost: 8,6 %
Zastupitelstvo: 13 ODS, 8 ČSSD, 6 Volba pro Kladno, 4 KSČM, 2 TOP 09

Pavel Páral: Zajímavá zkouška na komunální volby