Von der Leyenová se těší na české předsednictví, sdělila Fialovi. Je ráda za partnerství ČR a EU

Setkání Ursulou von der Leyenovou a Petra Fialy

Setkání Ursulou von der Leyenovou a Petra Fialy Zdroj: Profimedia.cz

Setkání Ursulou von der Leyenovou a Petra Fialy
Setkání Ursulou von der Leyenovou a Petra Fialy
3
Fotogalerie

Český premiér Petr Fiala se dnes při příležitosti summitu evropských a afrických zemí v Bruselu poprvé od nástupu do funkce setkal se šéfkou Evropské komise Ursulou von der Leyenovou. Při společném vystoupení před jednáním řekl, že přijel předsedkyni EK informovat o přípravách českého předsednictví v Radě EU. Podle něj je třeba mluvit také o českých prioritách, jako je energetická politika.

Možnost setkat se osobně ocenila před novináři i von der Leyenová, s níž Fiala krátce po začátku úřadování hovořil po telefonu.

"Evropská komise a já sama jsme velmi rádi, že vás máme jako partnera. Jsou to náročné časy a když jsme jednotní, jsme mnohem silnější," poznamenala von der Leyenová. Zmínila přitom, že se EU musí vypořádat s řadou krizí, včetně klimatické krize a zotavování se z pandemie covidu-19 a jejích ekonomických důsledků. To vše se podle ní děje na pozadí rusko-ukrajinské krize. Šéfka unijní exekutivy dodala, že se těší na české předsednictví ve druhé polovině tohoto roku.

Video placeholde
Green deal pro Evropu. Co to je a jak má pomoci od zhoršování životního prostředí? • Videohub

Schůzka dvou lídrů nakonec trvala přibližně půl hodiny.

Český premiér vyjádřil přesvědčení, že dnešní setkání je začátkem produktivního partnerství. Kromě příprav předsednictví v radě zmínil na brífinku také energetickou politiku a konkrétně otázku takzvané taxonomie, neboli vymezení zdrojů energie považovaných za vhodné pro ekologickou transformaci. Komise mezi tyto zdroje nedávno zařadila i jádro.

Fialu po jednání s von der Leyenovou čekalo setkání s rakouským kancléřem Karlem Nehammerem, jehož země na rozdíl od ČR s označením jádra za čistý zdroj nesouhlasí. Odpoledne přijdou na řadu hromadné schůzky unijních lídrů, nejdříve neformální jednání Evropské rady o vývoji kolem rusko-ukrajinské hranice a následně společný summit s Africkou unií.