Vondra se hádá kvůli propouštění s Pickem

Alexandr Vondra

Alexandr Vondra Zdroj: ctk

Ministerstvo obrany už delší dobu řeší dilema: buď bude na úkor výcviku a investic utrácet stále více peněz za platy, anebo začne propouštět. Kvůli podle všeho nevyhnutelnému personálnímu zemětřesení se rozhořel ostrý spor mezi šéfem rezortu Alexandrem Vondrou (ODS) a náčelníkem generálního štábu Vlastimilem Pickem.

Zatímco ministr chce tabulková místa rušit nejprve v armádě, její první voják je proti. Podle zdrojů deníku E15 je ve hře odchod až čtyř tisíc jeho podřízených.

„Picek na konci června končí. Nechce odejít s nálepkou toho, který souhlasil s tak masivním propouštěním,“ uvedl dobře informovaný úředník, který si přál zůstat v anonymitě. Původně se s organizačními změnami mělo začít na ministerstvu a jemu podřízených složkách, předpokládal se odchod až dvaceti procent z celkem 4500 zaměstnanců. Nyní se má tento krok o dva roky odložit.

Čtěte také:

Vondra: Pochybení v kauze Promopro může určit až soud

Setkání ministrů Visegrádu se armádě prodražilo

Náčelník generálního štábu Picek příští rok skončí

Už loni zákonné neboli mandatorní výdaje překročily kritickou hranici 50 procent rozpočtu rezortu, na výcvik tak nezbylo plánovaných 30 procent. Pro odstrašující příklady nemusí Vondra s Pickem chodit daleko. Ve srovnatelně velkém belgickém nebo portugalském vojsku utrácejí za platy a další náležitosti přes dvě třetiny rozpočtu a tento podíl roste. Drasticky omezovat výcvik a investice musí také slovenské a maďarské ozbrojené síly. V české armádě v současnosti pracuje přes 21 tisíc vojáků a osm tisíc civilistů.

Podle náměstka ministra obrany pro personalistiku Michaela Hrbaty letos vlna propouštění nehrozí, napřesrok se ale situace může změnit. Vše záleží na penězích. „Máme za úkol připravit novou organizační strukturu jak ministerstva, tak armády,“ poznamenal Hrbata. V souvislosti s výcvikem dodal, že například ostré střelby už nějaký čas absolvují jen ti, které čeká zahraniční mise.

Podle loňské predikce ministerstva financí by rozpočet obrany mohl v roce 2013 klesnout z letošních asi 42 miliard na 38 miliard a v roce 2014 až na 36 miliard. Po odchodu Picka připadne úkol poradit si s obtížnou situací na jeho dosavadního zástupce Petra Pavla, který byl minulý týden povýšen na generálporučíka. Jeho jmenování má Vondra tento měsíc navrhnout vládě, prezident Václav Klaus jako vrchní velitel ozbrojených sil proti Pavlovi námitky nemá.

Kde ještě může vojsko šetřit

Mezi nejméně potřebné složky rezortu obrany patří například sklady zásob zastaralé techniky a nejrůznějšího materiálu, krajská vojenská velitelství, některé součásti vojenského školství, umělecké soubory či sportovní kluby. Armáda například má i vlastní hasiče.