Vondra: Vnitro nepracuje na zrušení KSČM, dodává jen zbytečné analýzy

Alexandr Vondra

Alexandr Vondra Zdroj: E15 Robert Zlatohlavek

Vicepremiér Alexandr Vondra (ODS) má podezření, že ministerstvo vnitra nesplnilo zadání vlády, když nepřipravilo návrh na pozastavení činnosti Komunistické strany Čech a Moravy (KSČM). Řekl to dnes v diskusním pořadu České televize Otázky Václava Moravce. Kabinet ministrovi Janu Kubicemu v červenci uložil, aby návrh do listopadu přichystal. Vnitro už uvedlo, že ani s pomocí expertů a zpravodajců k tomu nezískalo dostatek závažných podkladů.

„Já si vůbec nejsem jist, jestli ministerstvo vnitra splnilo to zadání, které mu vláda dala… Já mám podezření, že ministerstvo vnitra nenaplnilo usnesení vlády,“ uvedl Vondra.

Podat žalobu na KSČM k Nejvyššímu správnímu soudu (NSS) doporučila loni vládě senátní komise pro posouzení ústavnosti této strany. Senát se už v říjnu 2008 usnesl na tom, že by se NSS měl zabývat důvodným podezřením, že KSČM porušuje ústavu a zákony. Vnitro v létě vládě předložilo svou analýzu, které žalobu nedoporučovalo. Podle ní komunisté nenaplňovali žádný z bodů, které NSS v minulosti vyjmenoval jako možné důvody pro zrušení politické strany.

Nyní si ministerstvo nechalo vypracovat analýzy od čtyř expertů. Ani jeden posudek návrh na pozastavení činnosti nedoporučuje. Právníci se shodli na tom, že není možné činnost politické strany omezovat, pokud neohrožuje demokratický systém a práva a svobody občanů v budoucnu. Ministerstvo se obrátilo i na Bezpečnostní informační službu, zda nemá poznatky o protiústavní činnosti komunistů. Odpověděla, že nemá.

Analýzy k ničemu nevedou

Podle Vondry je jedinou možností odvolat se v žalobě na zákon o protiprávnosti komunistického režimu a KSČM jako nositelky jeho idejí. „Teď už místo jedné analýzy máme čtyři. To není cesta kupředu,“ míní vicepremiér. Podle něj by soud měl posoudit, jestli je KSČM pokračovatelkou KSČ.

Právnička Hana Marvanová tvrdí, že současná činnost komunistické strany nedává dostatek důkazů a důvodů pro její zákaz. Domnívá se, že měla být zakázána či zrušena za svou činnost a „konkrétní zločiny“ z doby mezi lety 1948 až 1989. Jmenovala například popravu Milady Horákové.

Podle stínového ministra spravedlnosti opoziční ČSSD Jiřího Dienstbiera byl čas na zákaz komunistické strany počátkem 90. let. Nynější snahy vlády bere Dienstbier „jako trošku směšnou aktivitu“. Míní, že nejsou dostatečně pádné důvody k tomu, aby NSS stranu rozpustil. Dodal, že některé výroky představitelů komunistů jsou sice nevkusné, ale důkazy o ohrožení demokratického systému nejsou.

Se zákazem KSČM podle letošního průzkumu společnosti SANEP souhlasila polovina dotázaných, proti byly dvě pětiny. Zhruba 55 procent lidí si myslelo, že KSČM se po roce 1989 po pádu totalitního režimu neproměnila ve standardní demokratickou levicovou stranu.