Vrbětice: soud osvobodil firmy zbrojaře Strnada, argumenty ÚOOZ vyšuměly

Zásah ve Vrběticích

Zásah ve Vrběticích Zdroj: CTK

Krajský soud ve Zlíně se plně ztotožnil s argumenty obhajoby a zprostil pět osob a firmy Excalibur Army a Real Trade Praha obžaloby ze skladování zakázaných výbušnin ve Vrběticích na Zlínsku. Smetl tak ze stolu další spornou kauzu Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu, který donedávna řídil Robert Šlachta

„Zlínský soud napravil obrovské přešlapy policejního vyšetřovatele a státního zástupce, který obžalobu podal. Je ale s podivem, že k podání obžaloby vůbec došlo a že se takovýto případ, kde obžalobě chybí jakékoliv důkazy, mohl ocitnout před soudem,“ uvedl po vynesení rozsudku obhájce obviněných Pavel Jelínek.

Státní zástupce Leo Foltýn žádal pro dva obžalované podmíněné tresty a pro tři lidi tresty od tří let do 6,5 roku. Firmám navrhl peněžité tresty deset a pět milionů korun. Rozsudek není pravomocný, Foltýn si vzal lhůtu pro odvolání.

Podle obžaloby byla pětice lidí a dvě společnosti zodpovědné za skladování min údajně zakázaných Ottawskou konvencí v muničním areálu ve Vrběticích. I když případ nijak nesouvisel s předloňskými explozemi dvou hangárů, některá média ho s incidentem spojovala.

Firmy podle předsedy soudu Jiřího Dufka neskladovaly miny jako takové, ale jen těla min. Materiál tak nelze považovat za zakázaný. „Zakázaný je iniciátor této výbušniny, tělo miny je neutrální,“ uvedl Dufek. Dovozem samotných těl min tak nebyl podle soudu spáchán trestný čin.

Chyběly důkazy

Výslechy svědků potvrdily dřívější informace deníku E15, že ÚOOZ měl při zahájení trestního stíhání k dispozici jen expertizu Pavla Studeného z pražského kriminalistického ústavu. Pádnější důkazy nepředložil ani žalobce Foltýn. Studený u soudu vypověděl, že se opíral o stanovisko ministerstva obrany, které obdržel loni v dubnu. Jenže posudek podle svých slov podal už v březnu.

„Vyšetřovatel obvinil pětici bezúhonných lidí od skladníka, přes úřednici až po generálního ředitele, že chtěli dosáhnout značného majetkového prospěchu dovozem několika set nebojeschopných směrových min v hodnotě menší než jeden tisíc korun. A co víc, dle vyšetřovatele měli všichni vědět, že tato munice je zakázaná podle mezinárodní úmluvy a přesto ji dovezli, čímž úmyslně ohrozili fungování společnosti s miliardovým obratem. Tento závěr se vzpírá zdravému rozumu, když si nadto ještě uvědomíme, že přesný název min byl uveden na všech státem vydaných oficiálních dokumentech.“ Konstatoval obhájce Jelínek.

Obhajobu podpořili tři znalci

Další policejní znalec Karel Koubík řekl, že zásadní pro posouzení toho, zda jde o zakázané miny, je právě zvolený rozněcovač. „S nášlapným neboli nástražným jsou zakázané, s dálkovým odpalem řízeným jinou osobou jsou dovolené,“ konstatoval. Ve Vrběticích byly však protimafiánským policejním útvarem zajištěny miny bez rozněcovačů. „Pak není možné říct, že jsou zakázané. Ve stavu, v jakém se našly, není možné, aby byly inicializované. Pro mě je to jen trhavina v plechu,“ dodal Koubík.

Stejný názor má také znalec Jiří Chládek. Zkoumání pyrotechnika Studeného se podle něj nevěnuje podstatné otázce, tedy tomu, zda kvůli technickému řešení roznětu miny, spadají ty skladované ve Vrbněticích do působnosti Ottawské konvence či nikoliv. „Dokud miny nejsou použity v rozporu s konvencí, je to v souladu s právem. Rozhodující je užitý rozněcovač,“ řekl Chládek.

Že se na miny nevztahuje mezinárodní úmluva, už dříve potvrdilo maďarské ministerstvo obrany, od něhož Excalibur a Real Trade miny koupily, a také maďarský vojenský expert Ferenc Horovitz.