Výdajový paušál? OSVČ, pro něž je výhodný, ubývá

Daňové přiznání (ilustrační foto)

Daňové přiznání (ilustrační foto) Zdroj: Anna Vackova, E15

Výdajové paušály daně z příjmu fyzických osob jsou pro mnoho podnikatelů výhodným nástrojem a stále je využívá více než půl milionu OSVČ. Poslední vlády ovšem tlačí na jejich postupné snižování nebo omezování. Živnostníků, kteří paušály při placení daní využívají, ubylo především po loňských zásadních změnách.

Daňové paušály byly až do roku 2010 postupně navyšovány. Díky tomu jsou dnes nástrojem, s jehož pomocí mohou některé OSVČ výrazně ušetřit na dani z příjmu i sociálním a zdravotním pojištění. Výše výdajových paušálů se nicméně v posledních letech často měnila. Do roku 2005 byly pouze ve výši 50 procent (zemědělská výroba), 25 procent (živnosti a ostatní podnikání) a 20 procent v případě příjmů z pronájmu.

První výrazná změna nastala v roce 2006, kdy se paušály zvýšily na 80 procent pro podnikatele v zemědělství, na 60 procent v případě řemeslné činnosti, 50 procent u živností a 40 procent u jiného druhu podnikání. U příjmů z pronájmu bylo možné uplatnit 30 procentní výdajový paušál. Do současné podoby – pokud jde o výši a strukturu - byly paušály upraveny v roce 2010.

Výhodou jednodušší administrativa

Výhodou paušálů je také jednodušší administrativa při vyplňování daňových přiznání. Místo složitých výpočtů při uplatňování různých odpočtů a slev na daních stačí do daňového přiznání vyplnit jako „dílčí základ daně podle paragrafu 7 zákona“ částku odpovídající rozdílu příjmu a paušálních výdajů.

V případě, že má živnostník roční příjmy ve výši 600 tisíc korun a podniká v zemědělství, vyplní jako základ daně částku odpovídající dvaceti procentům z 600 tisíc – 120 tisíc korun (tj. zdanitelný příjem mínus 80procentní paušál). Podnikatelé si mohou daňové přiznání vyplňovat sami, a ušetřit peníze a především čas.

Celý článek si můžete přečíst na webu BusinessInfo.cz