Vyděračský vir WannaCry napadl v Česku tři sta uživatelů. Úřadům se vyhnul

Vyděračský program WannaCry se od pátku v Česku vyskytl zhruba ve 300 případech. Během pondělí se počet napadených počítačů výrazně nezvýšil. (ilustrační foto)

Vyděračský program WannaCry se od pátku v Česku vyskytl zhruba ve 300 případech. Během pondělí se počet napadených počítačů výrazně nezvýšil. (ilustrační foto) Zdroj: shutterstock

Virus napadá jen počítače s operačním systémem Windows, zejména ty se systémem Windows XP, který už firma Microsoft nepodporuje. (ilustrační foto)
Počítače po celém světě od pátku napadá takzvaný ransomware, což je škodlivý software, který zabraňuje přístupu k počítači, který je infikován, a jenž vyžaduje zaplacení výkupného za zpřístupnění počítače. (ilustrační foto)
Podle antivirové firmy Eset se útok dotkl ČR poměrně okrajově. (ilustrační foto)
4
Fotogalerie

Vyděračský program WannaCry se od pátku v Česku vyskytl zhruba ve 300 případech. Během pondělí se počet napadených počítačů výrazně nezvýšil. Uvedl to bezpečnostní analytik sdružení CZ.NIC Pavel Bašta. CZ.NIC provozuje Národní bezpečnostní tým CSIRT.CZ. Státní správu podle Národního bezpečnostního úřadu nezasáhl. 

Počítače po celém světě od pátku napadá takzvaný ransomware, což je škodlivý software, který zabraňuje přístupu k počítači, který je infikován, a jenž vyžaduje zaplacení výkupného (anglicky ransom) za zpřístupnění počítače. Software WannaCry rychle zablokuje počítačová data a za jejich odblokování požaduje platbu ve virtuální měně bitcoin, která je obtížně sledovatelná.

"Nikdo ze subjektů státní správy ani z komerční sféry spadající pod NBÚ, což jsou systémy důležité pro chod státu, tedy kritická informační infrastruktura, se nám zatím neozval, že by měl tento problém," řekl mluvčí. Tyto subjekty mají podle něj v případě napadení povinnost se hlásit NBÚ. "Takže si myslíme, že u nás ještě nic takového nenastalo," podotkl Holý.

Video placeholde
Takhle útočí ransomware Karmen • Živě.cz

Podle antivirové firmy Eset se útok dotkl České republiky poměrně okrajově. "Za celý víkend evidujeme méně než dvě stovky zasažených zařízení. Nezaznamenali jsme zatím ani žádnou významnou instituci, která by byla alespoň částečně tímto programem ochromena," uvedl vedoucí pražského detekčního centra Esetu Robert Šuman.

Útočníkům se podle bezpečnostní společnosti DCIT podařilo od obětí zatím vybrat relativně málo výpalného. "K dnešnímu poledni získali strůjci tohoto celosvětového útoku pouze zhruba třicet Bitcoinů, což je ekvivalent přibližně 53.000 USD. Zaplatilo tedy prozatím méně než 200 obětí. Z finančního hlediska je tento útok nesrovnatelně menší, než jsou například objemy internetových podvodů s platebními kartami," podotkl Karel Miko z DCIT.

Současné kybernetické útoky by neměly zasáhnout ani tuzemské jaderné elektrárny v Dukovanech a Temelíně. "Počítačové systémy pro provoz jaderných elektráren jsou zcela oddělené od vnějšího světa, fungují zcela izolovaně aby nemohly být narušeny z vnějšku," řekl mluvčí ČEZ Ladislav Kříž.

Virus napadá jen počítače s operačním systémem Windows, zejména ty se systémem Windows XP, který už firma Microsoft nepodporuje. Aktuální systém Windows 10 zasažen není. Podle jednoho bezpečnostního experta bylo nejvíce zasaženo Rusko a Indie, protože se tam stále hodně používá právě systém Windows XP.