Vymahatelnost práva se hned tak nezlepší, reforma justice skončila u ledu

Práce šla dopředu. Základ nového trestní řádu připravila komise ustavená bývalou ministryní spravedlnosti Helenou Válkovou (ANO). Rok vznikající dílo však skončilo pod stolem. „Procesní právo bude ještě nepřehlednější a nesourodější než dnes,“ říká Válková.

Práce šla dopředu. Základ nového trestní řádu připravila komise ustavená bývalou ministryní spravedlnosti Helenou Válkovou (ANO). Rok vznikající dílo však skončilo pod stolem. „Procesní právo bude ještě nepřehlednější a nesourodější než dnes,“ říká Válková. Zdroj: ctk

Slib vládní koalice, že do příštího roku přijme nové procesní kodexy – trestní řád a občanský soudní řád – zůstane na papíře. Obě normy měly zjednodušit pravidla platná pro občany, policii, státní zastupitelství a soudy. Cílem bylo zefektivnit a zrychlit jak trestní, tak civilní řízení a tím zlepšit vymahatelnost práva. Minimálně v tomto volebním období tak bude ještě platit nesčetněkrát novelizovaný trestní řád z roku 1961.

První z nových kodexů připravený komisí vedenou současným šéfem Nejvyššího soudu Pavlem Šámalem mohl být už letos předložen. Ministr spravedlnosti Robert Pelikán (ANO) však smetl návrh ze stolu. Prý není kam spěchat.

Komise pro nový trestní řád vznikla krátce po nástupu Pelikánovy předchůdkyně Heleny Válkové (ANO). Ta by podle svých slov pochopila, kdyby plánované reformní kroky narazily na změnu vládní strategie nebo poslanecké obstrukce. „Nic takového se ale nestalo. Všechny zásadní legislativní úkoly musí počkat na příštího ministra,“ uvedla Válková.

Obrat nastal už před rokem, kdy byl Šámal jmenován předsedou Nejvyššího soudu. Pelikán po nástupu na ministerstvo na jeho místo v komisi dosadil odbornici na trestní právo Dagmar Císařovou. Tým složený z akademiků, žalobců a advokátů se začal rozpadat.

„Začínáme promeškávat unikátní příležitost schválit v tomto volebním období alespoň jeden z kodexů. Trestní řád je stále možné stihnout. Neustále se ale mění složení komise, což znepokojuje jak odbornou veřejnost, tak poslance,“ varoval tehdy předseda sněmovního ústavně-právního výboru Jeroným Tejc (ČSSD).

Ministr Pelikán nespěchá. Všude na světě se velké procesní kodexy psaly 15 až 20 let, zdůrazňuje.

Nyní je zřejmé, že ministerstvo dokončení obou kodexů definitivně vzdalo. To je podle Tejce chyba hlavně kvůli tomu, že v souvislosti s už přijatým novým občanským zákoníkem vzroste počet sporů a soudy budou ještě zahlcenější. „Odložením kodexů se odsunuje reforma justice. Doufám, že ministerstvo připraví alespoň jejich základní osnovy, aby mohly být v příštím volebním období schváleny,“ dodal poslanec.

S tím si však Pelikán hlavu neláme. „Všude na světě se velké procesní kodexy psaly patnáct až dvacet let. Nechceme se dopustit chyby jako u občanského zákoníku a jejich vznik uspěchat,“ tvrdí. Jediné, co po roce ve funkci udělal, je nedávné ustavení pracovní skupiny pro nový občanský soudní řád, kterou vede Petr Lavický.

Odložení přípravy nových kodexů bude znamenat, že ty stávající platné už několik desetiletí budou muset být znovu a znovu nesystémově novelizovány.

„Procesní právo bude ještě nepřehlednější a nesourodější, což není dobrá zpráva ani pro ty, kteří v této oblasti profesně působí, ani pro laiky, kteří se už bez pomoci profesionálů neobejdou,“ uvedla Válková.

Dušan Šrámek: Pelikán zatím své waterloo nepotkal