Vyšetřování Knetiga bude pokračovat

Martin Knetig

Martin Knetig

Pražský městský soud zrušil rozhodnutí o zastavení stíhání Martina Knetiga – bývalého poradce exministra životního prostředí Pavla Drobila – a vrátil případ žalobci k dopracování. Vyšetřování údajného korupčního jednání Knetiga, který měl shánět „černé“ peníze pro ODS, tak bude pokračovat.

Státní zástupce obžaloval Knetiga počátkem listopadu z nepřímého úplatkářství. Obvodní soud pro Prahu 1 ale jeho stíhání zastavil. „Z výpovědi svědků ani z jiných důkazů žalovaná trestná činnost nevyplývá a součástí spisového materiálu není žádný důkaz, který by svědčil o trestné činnosti obviněného,“ uvedla tehdy soudkyně. Server Česká pozice s odkazem na důvěryhodný zdroj napsal, že jediný svědek, kterého policie měla, vypověděl, že se trestný čin nestal.

Žalobce se ale proti verdiktu odvolal k městskému soudu s odůvodněním, že policie má důkazů dostatek. Vyšší soud dospěl k závěru, že zastavení trestního stíhání bylo předčasné, a kauzu znovu otevřel. „Předložené důkazy z přípravného řízení totiž nejsou dle trestního řádu použitelné, protože byly opatřeny ještě před zahájením trestního stíhání, nebo v rámci jiných trestních řízení,“ řekla mluvčí soudu Martina Lhotáková. Dodala, že případ se vrací do fáze před podáním obžaloby.

Podle policejního spisu měl Knetig v říjnu 2010 nabídnout členovi představenstva Komerční banky, aby sponzoroval občanské demokraty. Úředníkovi za to prý sliboval, že zajistí, aby u peněžního domu byly uloženy volné prostředky Státního fondu životního prostředí (SFŽP).

Podle tajných nahrávek, které pořídil odvolaný šéf SFŽP Libor Michálek, Knetig na Michálka tlačil, aby svěřil miliardovou zakázku na výběr banky předem vybranému finančnímu poradci. Loni v prosinci se Knetig hájil slovy, že si vše vymyslel. Od té doby nekomunikuje s médii.

Policisté vyšetřovali i exministra a místopředsedu ODS Drobila. Údajně nabízel úplatek Michálkovi, který na podezřelé okolnosti upozornil. Drobil, který kvůli aféře rezignoval na post ministra, obvinění odmítá.

Další kauzy, jež zajímají žalobce

MUS – Česko se snaží dořešit kauzu, při níž po divoké privatizaci přišlo o majoritu v Mostecké uhelné společnosti. A podle švýcarských úřadů i zhruba o osm miliard korun. Škoda Plzeň – I tato kauza souvisí s vyšetřováním švýcarské policie, narazila na ni, když se zabývala finančními toky, které měly vyprat špinavé peníze. Podobně jako v MUS i zde figuruje Appian Group a také bývalý šéf energetického gigantu ČEZ Martin Roman.

OKD – Kauza, která začala v roce 1997. Tehdy došlo ke snížení základního jmění společnosti, což vedlo k tomu, že stát v ní ztratil majoritu.