Vytváření extremistických domobran je velkým rizikem, varuje ministerstvo

Protestní pochod v Břeclavi

Protestní pochod v Břeclavi Zdroj: ctk

Hlavními tématy tuzemských extremistických uskupení v prvním čtvrtletí letošního roku zůstala nadále migrace, kritika a odmítání EU. Terčem kritiky se stala část politické reprezentace, zejména někteří představitelé vlády nebo média. Velké bezpečnostní riziko lze spatřovat v tendencích vytváření protiislámských či protiimigračních domobran.

Subjekty, které tento postup prosazují, cíleně vyvolávají pocity ohrožení ze strany muslimské komunity a migrantů. Zatím však jde spíše o virtuální projekty. Informuje o tom aktuální zpráva o extremismu, kterou zveřejnilo ministerstvo vnitra. Extremisté v prvních třech měsících letošního roku uspořádali 73 akcí, z toho 33 patřilo levicovým subjektů, 32 pravicovým subjektům a osm protiislámským a protiimigračním uskupením.

Krajní pravice podle dokumentu vnitra zůstala rozštěpená rivalitou mezi Dělnickou stranou sociální spravedlnosti a Národní demokracií. Obě strany však podle vnitra postrádaly podporu ze strany tradičních neonacistů.

Proruská orientace

Zpráva upozorňuje na rozvoj Národní demokracie, která loni vytvářela různé lokální organizace a od kritiky EU se přesunula ke kritice politické reprezentace, ČSSD a premiéra Bohuslava Sobotky. Oproti jiným subjektům se vymykala radikální rétorikou. Toto uskupení podle vnitra také jako alternativu nabízí proruskou orientaci.

Krajní levice se podle dokumentu mezi lednem a březnem zapojovala do aktivit proti pravicovým, antimigračním a antiislámským subjektům. Část anarchistického hnutí se věnovala podpoře stíhaných kolegů nebo zapalování policejních aut.