VZP dohodla slevy, náklady na léky klesají

Léky

Léky Zdroj: wikimedia.org

Jako úspěch hodnotí Všeobecná zdravotní pojišťovna svůj projekt pozitivního listu. Spokojena může být pojišťovna i výrobci léků, kteří se na pozitivní list dostali. Pojišťovna šetří stamiliony korun a na seznam zařazeným lékům rostou podíly na trhu.

„Celkové náklady na léky na recept letos nerostou, ale zhruba o pět procent klesají. Z velké části je to díky pozitivnímu listu,“ říká náměstek ředitele VZP Petr Honěk.

Pozitivní list vede VZP od března. Lék se na něj dostane, pokud se jeho výrobce dohodne s VZP na slevě minimálně 15 procent. Na začátku si nikdo nemohl být jistý, jestli se budou lékaři tímto doporučením pojišťovny řídit. Data, která včera VZP představila, ukazují, že se tak zčásti stalo.

Například preparát Clopidogrel se na pozitivní list VZP dostal v květnu. V červenci už ho lékaři předepisovali o osmdesát procent více a mezi jinými léky na ředění krve se stejnou účinnou látkou vzrostl jeho podíl na trhu ze šesti na 11 procent. V následujícím roce VZP očekává, že díky snížené ceně Clopidogrelu ušetří přes sedmdesát procent nákladů na něj a s ním zaměnitelné léky, což přinese 111,6 milionu korun.

Díky pozitivnímu listu očekává VZP příští rok úsporu 1,1 miliardy korun. Celkem přitom dává za léky na recept 23 miliard korun ročně.

Projekt má ale i své kritiky. Lékaři se bojí o pravomoc vybírat léky nezávisle. Další namítají, že na zařazení do pozitivního listu neprobíhá veřejná soutěž. Na seznam se dostane, kdo se první s VZP dohodne. „Jsme přesvědčeni, a máme to podložené právními analýzami, že jsou porušena pravidla hospodářské soutěže,“ říká výkonný ředitel České asociace farmaceutických firem Emil Zörner. Asociace si proto stěžuje Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže.

Na listu VZP je v současné době devět přípravků, další přibudou. Od příštího roku začne pojišťovna odměňovat lékaře, kteří budou preferovat léky ze seznamu proti jiným zaměnitelným přípravkům alespoň z 50 procent. Zvýší jim limit na náklady na léky.

Zlevněných léků se prodalo víc

- Helicid (na žaludeční vředy) ze 44 na 52 procent
- Clopidogrel (na ředění krve) ze šesti na 11 procent |