Z pošty akciovka nebude, vláda definitivně stopla transformaci

Česká pošta

Česká pošta Zdroj: Martin Pinkas/Euro

Vláda dnes podle očekávání zastavila roky připravovanou transformaci České pošty ze státního podniku na akciovou společnost. Firmě se tak prý uvolní ruce pro nakládání s majetkem. Podle šéfa pošty Martina Elkána je rozhodnutí kabinetu důležité pro další rozvoj podniku. Například britská vláda ale postupovala přesně opačný způsobem, tamní poštu kvůli zajištění růstu částečně zprivatizovala.

„Vláda dnešním rozhodnutím udělala ve věci České pošty významný krok k tomu, aby nedocházelo k rušení poboček, k propouštění zaměstnanců a k tomu, aby pošta dál garantovala občanům své služby,“ citovala agentura ČTK premiéra Bohuslava Sobotku. Podle něj rozhodnutí umožní ekonomicky, personálně i systémově podnik stabilizovat.

O zastavení transformace měl kabinet rozhodovat již v září. Návrh ministra vnitra Milana Chovance (ČSSD) ale tehdy narazil u šéfa financí Andreje Babiše (ANO), kterému se nelíbilo, že by pošta měla dostávat dotace z rozpočtu.

Babiš se minulý týden sešel s generálním ředitelem pošty Martinem Elkánem a slíbil, že zastavení přeměny na akciovou společnost nebude bránit. Vyžádal si ale seznam nájemních smluv s třetími osobami, dále seznam, kde pošta pronajímá majetky a seznam nepotřebného majetku k prodeji.

Klid na práci

Také Elkán si stejně jako Sobotka ukončení transformace pochvaluje. „Toto rozhodnutí chápeme jako jasný signál státu, že s Českou poštou počítá jako se strategickým podnikem, který má i v budoucnu zajišťovat úkoly jak veřejného, tak komerčního zájmu,“ řekl ČTK Elkán. Z pohledu pošty se podle něj jedná o správné rozhodnutí, které je důležité pro další růst a rozvoj společnosti.

Podle ministra Chovance vedení pošty nyní získalo klid na práci. „Teď je třeba, aby podnik aktivně hledal nové výzvy a díky nim získal potřebné finance na provoz. Je také třeba investovat do zaměstnanců pošty“ uvedl Chovanec. Podle představy vnitra by stát měl v budoucnu přispívat poště na provoz některých služeb, které od ní vyžaduje.

Britové poštu prodali na burze

Zajímavé je, že Britové další rozvoj své státní pošty, tedy Royal Mail, řešili přesně opačně než Sobotkova vláda. Většinu akcií Royal Mail loni prodali na burze nebo je dali zaměstnancům. Britský kabinet podle tehdejšího vyjádření privatizaci zdůvodnil tím, že firma potřebuje přístup k soukromému kapitálu, aby mohla růst a zajistila si konkurenceschopnost.

Royal Mail částečná privatizace navíc svědčí. Její zisk před zdaněním ve finančním roce, který skončil 30. března, stoupl o 19 procent na 363 milionů liber. Při započtení mimořádných příjmů, spojených především se změny v penzijním fondu Royal mail, pošta vydělala dokonce 1,67 miliardy liber. Tržby stouply o dvě procenta na 9,46 miliardy liber.

Vláda transformaci schválila před sedmi lety

Usnesení o přeměně České pošty na akciovou společnost ve stoprocentním vlastnictví státu přijala vláda Mirka Topolánka v polovině roku 2007. Transformace měla být součástí přeměny z provozního uspořádání podniku na obchodní společnost.

Stabilizaci pošty má pomoci změna poštovního zákona, který by měl do podniku přivést peníze například za udržení poboček. Milan Chovanec již dříve řekl, že na provozu sítě poboček podnik tratí 2,4 miliardy korun ročně.

Pošta hledá nové příležitosti

Poště v současnosti klesají výnosy z tradičního doručování listovních zásilek a hledá nové obchodní příležitosti. Zvažuje například doručování volně prodejných léků nebo vytvoření virtuálního operátora. Mohla by také požádat o bankovní licenci a poskytovat bankovní služby sama místo nynější ČSOB. Česká pošta provozuje téměř 3300 poboček. Její roční zisk je kolem 300 milionů Kč a tržby 20 miliard korun.