Za první dvě hodiny voleb přišla k urnám téměř desetina voličů

volby, volební místnost

volby, volební místnost Zdroj: ctk

Za první dvě hodiny komunálních a senátních voleb v Česku přišla k urnám v průměru téměř desetina voličů. Vyplývá to z vyjádření volebních komisařů. Účast je tak podobná jako při posledních komunálních volbách, vysoká je hlavně v menších obcích. Například v Bystřici nad Pernštejnem, kde voliči hlasují i v referendu o výstavbě závodu na výrobu jaderného paliva, přišla už pětina voličů. Žádné problémy se v souvislosti s volbami zatím neobjevily.

Volební účast v hlavním městě se v 16:00 pohybovala okolo deseti procent. Nejvyšší účast hlásila Praha 6, a to zhruba 11 procent. Žádná z oslovených městských částí zatím nezaznamenala ve volebních místnostech jakékoli problémy. Pouze v Praze 13 se odehrál spor mezi kandidáty SNOP a ODS, v Holešovicích zase ODS rozbalila před volebními místnostmi propagační stánky.

Ve středních Čechách odvolilo do 16:00 v Mladé Boleslavi a Kutné Hoře kolem 11 procent lidí a desetiprocentní účast byla v Kolíně, Nymburce a Rakovníku. Třeba Beroun ale hlásil necelých osm a Benešov jen přes šest procdent. V největším středočeském městě Kladně odvolilo sedm procent voličů. Podle Davida Kučery z mělnické radnice činila účast ve městě zatím devět procent, zhruba stejně jako při minulých volbách.

V Jihomoravském kraji přišlo od čtyř do deseti procent voličů. „Předpokládáme, že hlavní nápor voličů dorazí k urnám dnes pozdě večer a pak v sobotu ráno,“ řekla Eva Sychrová z krajského úřadu. Do místností na Vysočině přišlo mezi pěti až devíti procenty voličů.

Větší zájem o volby je v malých obcích

Větší zájem o volby v malých obcích je znát třeba v Karlovarském kraji. Oslovené karlovarské okrsky měly po prvních dvou hodinách účast jen okolo 3,5 procenta, ale například malá ves Krajková na Sokolovsku už zhruba deset procent.

V Plzeňském kraji podle Jana Nového z krajského úřadu hlasovalo deset až 12 procent voličů. Například v šumavské Horské Kvildě, kde je 56 voličů, ale hlasovalo už 14,5 procenta voličů, řekl Daniel Kaifer z tamní volební komise.

V Libereckém kraji krátce po otevření volebních místností volilo většinou kolem pěti až sedmi procent lidí. Třeba v Dubicích v České Lípě přišlo za první hodinu jen šest procent voličů, kdežto místnost v Základní škole Lesní v Liberci hlásila 15 procent voličů. Před místností v gymnáziu Dr. Randy v Jablonci čekala dokonce na otevření fronta lidí. „Lidé stále chodí, zatím přišla asi desetina,“ řekla zapisovatelka Monika Šourková. Mezi prvními voliči v jedné z místností v Jablonci byl i 92letý Karel Jégr, který nikdy volby nevynechal. Jak přiznal, hlas dává vždy stejné straně - ČSSD.

Na jednom mosteckém sídlišti přišlo i 15 procent voličů

Účast v Ústeckém kraji se až na výjimky pohybuje kolem deseti procent. „Očekáváme, že lidi budou ještě přicházet tak, jak se budou vracet ze zaměstnání,“ řekla chomutovská mluvčí Šárka Schönová k méně než desetiprocentní účasti ve městě. V Děčíně do Senátu volilo 5,7 procenta voličů a do zastupitelstva 6,4. V Lounech se účast pohybuje od 8,5 do 11 procent. Například do jedné volební místnosti na mosteckém sídlišti ale přišlo dokonce přes 15 procent voličů.

V Jihočeském kraji se po otevření volebních místností lidé zatím k urnám příliš nehrnuli. Například v Olešnici na Českobudějovicku ze šesti stovek voličů přišlo jen pár jednotlivců. Větší nápor očekávají volební komise v pozdějších hodinách. V Želnavě na Prachaticku však už vhodila hlas do urny i jedna z nejstarších voliček kraje, 95letá Anna Marková.

V Pardubickém kraji dorazilo do pardubického gymnázia Dašická 7,5 procenta tamních voličů a do hasičské zbrojnice v Blatně v Hlinsku necelá čtyři procenta. V Líšnici ale zase dosáhla účast 11 procent. Ve stotisícovém Hradci Králové se účast pohybovala kolem devíti procent. „V některých okrscích v centru byla mírně nižší, naopak na sídlištích vyšší, až přes deset procent,“ řekla mluvčí města Magdaléna Vlčková. Někteří voliči podle ní odmítli volit do Senátu, takže se při senátních volbách dá čekat nižší účast než v komunálních.

Olomouc poprvé jedním obvodem

V Olomouckém kraji se účast pohybovala kolem deseti procent, v některých obcích i výš. „Zatím nejvyšší je ve Šléglově na Šumpersku, kde činí 20 procent,“ řekla Marie Mazánková z krajského úřadu. Město Olomouc je poprvé od roku 1990 jedním obvodem, hlasovací lístek s 582 jmény tak má formát A1. Lidé se ale podle informací z místností vypořádávají s velikostí lístku bez problémů. Účast se tam pohybovala kolem osmi procent. Volí se i v mírovské věznici, kde může v senátních volbách hlasovat 13 odsouzených, podle mluvčí věznice Kamily Válkové zájem projevilo osm z nich.

Ve Vsetíně a Kroměříži ve Zlínském kraji přišlo odevzdat hlas kolem sedmi procent voličů. „Žádný nápor při otevření volebních místností nebyl, lidé chodí jednotlivě,“ řekl mluvčí radnice v Kroměříži Pavel Zrna. Ve Zlíně a v Uherském Hradišti, kde lidé vybírají i senátory, je zájem mírně vyšší - v obou městech přišlo asi 8,5 procenta voličů. K urnám v Ostravě v Moravskoslezském kraji přišlo doposud kolem 12 procent voličů, řekl Radek Drong z magistrátu. Třeba v Karviné byla účast nižší, podle mluvčí magistrátu Šárky Swiderové do osmi procent.