Za událost, jež otřásla realitním trhem, může slepá důvěra

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: profimedia.cz

Realitní komora ČR ve čtvrtek podala vyjádření k aktuální kauze okradených klientů Century 21. Důrazně varovala před ukládáním peněz při koupi nemovitosti u advokátů, kteří jakožto fyzické osoby neručí v případě svého selhání žádným majetkem. Komora tak reagovala na případ advokátní úschovy u Miloše Vlasáka. Century 21 se ohradila, že se v žádněm případě nejedná o selhání systému, ale jednotlivce. Případ ale může přinést i nanejvýš žádoucí zpřísnění kontrolních mechanismů u advokátních úschov.

Případ přitom nebyl nijak složitý. Advokát Vlasák, jemuž kupující ve slepé důvěře v autoritu posílali peníze do úschovy, přestal jednoho dne peníze prodávajícím vyplácet, zahladil za sebou stopy a zmizel. Jak si E15.cz u důvěryhodného zdroje ověřilo, poškozených je už více než 50 a Vlasáka dohromady „obohatili“ asi o 50 milionů korun.

Okradení klienti jedné z etablovaných realitních kanceláří na tuzemském trhu jsou nyní v téměř bezvýchodné situaci. Nemají ani bydlení ani své peníze. Jak je možné, že se toto mohlo stát v době, kdy všechny transakce probíhají v elektronickém prostředí a podléhají důsledným autorizačním procesům v sofistikovaných systémech?

Spor o franšízy

Trh se nyní pře o to, zda je hlavní problém v systému franšíz, na jehož principu právě Century 21 funguje. Franšízy disponují pouze minimálním základním kapitálem a nejsou kryty žádnými majetky. Držitel licence přitom nijak právnicky ani ekonomicky za jednotlivé franšízy neodpovídá. Proto se v těchto případech často využívá služeb advokátů jako zástupců třetích stran.

„Svěřovat klientovy finanční prostředky pouze do rukou advokáta je velice neuvážený krok, který, jak jsme se již mohli několikrát přesvědčit, může způsobit více škody než užitku. Advokátovi stačí k výkonu svého povolání kancelář, počítač, psací potřeby a sekretářka. Neručí žádným majetkem, nenese hmotnou odpovědnost za své jednání,“ shrnuje nešťastnou situaci místopředseda představenstva a obchodní ředitel M&M reality Miroslav Jonáš.

Základem podle jeho slov je nevybírat si franšízingovou kancelář, protože to je síť dvousettisícových s. r. o. bez majetku, kde držitel master franšízy pro Českou republiku za své franšízanty neručí: „Již několikrát došlo ke zpronevěře a centrála od daného s. r. o. dala pochopitelně ruce pryč,“ tvrdí Jonáš.

„Na zpronevěru se bohužel nevztahuje žádné pojištění. Jedná se o trestný čin a jednotliví poškození proto musí své peníze vymáhat sami, na vlastní pěst. Událost, která v posledních dnech otřásla realitním světem, má dopad nejen na důvěryhodnost služeb realitní kanceláře Century 21, ale i na celý realitní trh,“ potvrzuje Milan Zavadil, předseda výkonné rady Realitní komory ČR a generální ředitel a předseda představenstva M&M reality.

Naopak Century 21 se důrazně brání s tím, že v žádném případě nejde o selhání firmy ani franšízového systému obecně, ale pouze jednotlivce. „Tento případ je zcela zřejmým podvodem a trestným činem nezávislého advokáta Miloše Vlasáka, který spolupracoval s realitní kanceláří Reality 21. K této politováníhodné situaci mohlo dojít v jakémkoli oboru, který při svém podnikání využívá služeb advokátů a jejich advokátních úschov. Nejedná se o chybu v systému Century 21,“ řekl E15.cz mediální zástupce Century 21 Jan Raška.

Obrana? Bankovní úspora

„I přesto jako preventivní opatření síť Century 21 doporučila všem svým realitním kancelářím, aby klienti při realizaci koupě či prodeje nemovitosti využívali spíše bankovních úschov. Je vždy na rozhodnutí klienta, jakou formu úschovy zvolí, tedy zda advokátní, notářskou nebo bankovní. Zároveň chceme spolu s dalšími lídry na realitním trhu jednat s Českou advokátní komorou s cílem iniciovat zavedení větších a přísnějších kontrolních mechanismů,“ dodal Raška.

Vlasákův případ opravdu značně rozčeřil realitní vody. Svůj názor pro E15.cz přidal i výkonný ředitel společnosti Re/Max Hanuš Němeček: „Házet vinu za selhání jednotlivce na franšízový systém podnikání je velmi nefér. Jedinou skutečnou ochrannou klientových finančních prostředků je systémový mechanismus, který zpronevěře brání. V naší síti je to využívání advokátní kanceláře, ve které probíhá trojí kontrola a autorizace každé výplaty, což samostatný advokát není schopen zajistit. Celkově je toto řešení pro klienty stále levnější než bankovní úschova.“

Reakce realitních kanceláří je skutečně užitečná. Zdaleka to totiž nebyl první případ, kdy advokát zneužil důvěry svých klientů a zpronevěřil peníze, které k němu byly vloženy do úschovy. Před více než dvěma lety byl JUDr. Jan Nováček odsouzen ke čtyřem letům odnětí svobody za totožný trestný čin, za jaký je teď stíhán JUDr. Miloš Vlasák v souvislosti s kauzou Century 21.

Depozita téměř za půl miliardy korun zpronevěřil i zlínský advokát Milan Holomek, kterého teď čeká trest odnětí svobody. Svěřené peníze jsou však v nenávratnu.