Začíná „normální“ schůze sněmovny. Poslanci svedou boj o program

Poslanecká sněmovna

Poslanecká sněmovna Zdroj: ctk

Únorová schůze Poslanecké sněmovny, která dnes začíná, bude prvním „normálním“ zasedáním nové poltické reprezentace. A to se nejspíš rozběhne pěkně zostra – už při samotném schvalování programu. Opozice na něj bude chtít zařadit návrhy zákonů, s jejichž projednáváním Sobotkova vláda určitě pospíchat nebude.

Platí to například o předloze, která má zabránit růstu státního dluhu, tedy finanční ústavě. Tu prosazuje TOP 09. Na prohru se ale nejspíš musí připravit i komunisté, kteří by chtěli, aby se dolní komora parlamentu v prvním čtení zabývala návrhem na zrušení lustračního zákona nebo vypsáním referenda o zrušení církevních restitucí.

Jisté je, že na pořad schůze se dostane volba nového ombudsmana. Senát do funkce navrhl dosavadního zástupce ombudsmana Stanislava Křečka a jeho předchůdkyni v této funkci Annu Šabatovou. Tu by podle doporučení grémia ČSSD měli podpořit sociální demokraté. Křečka ovšem prosazuje kromě Senátu také prezident Miloš Zeman.

První únorová schůze bude vůbec zaměřená na personální politiku. Poslanci by měli obměnit dozorčí i správní radu Všeobecné zdravotní pojišťovny, ze třiceti členů správní rady VZP volí sněmovna dvacet, deset jmenuje vláda. Volit budou rovněž nové členy rady Ústavu pro studium totalitních režimů a nového člena vedení Nejvyššího kontrolního úřadu.

O důvěru půjde v půlce února
Hlasování o vyslovení důvěry vládě by se mělo konat na mimořádné schůzi sněmovny 18. února. Premiér Bohuslav Sobotka o její svolání požádal šéfa dolní komory Jana Hamáčka, podklady pro programové prohlášení mají ministři Sobotkovi dodat do středy. Vláda včera také rozhodla, že stáhne z jednání sněmovny devět zákonů připravených předchozím kabinetem. Mimo jiné to znamená definitivní konec poplatku za pobyt v nemocnici. Rusnokova vláda se snažila o jeho znovuobnovení.

Mezi vládními předlohami, které míří k závěrečnému schvalování, je například novela zákona o veřejném zdravotním pojištění. Ta má občanům umožnit, aby čerpali zdravotní péči v jiném členském státě EU, a přitom jim ji hradila jejich zdravotní pojišťovna. Proplácet by ji ale měla pouze do výše, již by vynaložila v tuzemsku.

Z programu schůze naopak některé předlohy zmizí. Jedná se o normy, u nichž ještě nebylo dokončeno druhé čtení, a tak jejich stažení může navrhnout vláda.

David Klimeš: Finanční ústava – smutný symbol politiky