Zadrželi jsme všechny, které jsme chtěli, tvrdí policie

Petr Tluchoř

Petr Tluchoř Zdroj: ctk

Policie spustila v noci ze středy na čtvrtek akci, která vyústila obviněním sedmi lidí včetně šéfky kabinetu premiéra Petra Nečase (ODS) Jany Nagyové, protože jeden z podezřelých chtěl odcestovat. Uvedl to ředitel Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ) Robert Šlachta. Podle něho se po zadržení tohoto člověka akce rozjela. Detektivové prý zadrželi všechny podezřelé, které chtěli.

Vyvrátil tím spekulace, že lobbisté Roman Janoušek a Ivo Rittig, jejichž pražská sídla policie v rámci případu prohledávala, odjeli před zásahem do zahraničí. „Objevovaly se informace, že nám někdo zmizel do zahraničí. Mohu říci, že osoby, které měly být zadrženy, byly zadrženy. Prohlídky dalších prostor se konaly kvůli podezření, že bychom zde mohli najít materiály k další činnosti,“ upřesnil Šlachta. Olomoucký vrchní žalobce Ivo Ištvan dodal, že v případu nejsou vydány žádné mezinárodní zatykače.

ÚOOZ začal případ prověřovat podle svého šéfa kvůli klientelistickým vazbám zločinecké skupiny na státní a polostátní organizace. „V žádném případě nebylo naším zájmem zabývat se politikou, jakoukoli politickou stranou“ zdůraznil Šlachta.

Útvar podle něho prověřoval podezření zhruba rok a půl. Na samotném zatýkání a více než 30 domovních prohlídkách či prohlídkách jiných prostor se podílelo přibližně 400 policistů. Výslechů a dalších úkonů se pak účastnilo osm státních zástupců, sdělil Ištvan na mimořádné tiskové konferenci, která trvala zhruba hodinu.

Jana NagyováJana Nagyová | ctkJana Nagyová

Policisté zasahovali od středeční noci v Praze, středočeském a východočeském regionu. Kromě úřadu vlády policisté navštívili například pražský magistrát, odkud se odnesli některé dokumenty. Detektivové také operovali v domě exnáměstka pražského vrchního státního zástupce Libora Grygárka či hradeckém sídle státního podniku Lesy ČR. Prohlídky se však konaly i na dalších místech.

„Materiály, které jsme shromáždili, tak jsou pro nás velmi cenné. Určitě budou tyto materiály důležité pro náš další postup,“ uvedl Šlachta. Podle něho spolu všechny prohlídky určitým způsobem souvisely. Šéf ÚOOZ doplnil, že právě zajištěné materiály by měly detektivům pomoci při ověřování dalších podezření. „My samozřejmě máme podezření na další osoby,“ dodal.

Jeden z domů Ivo Rittiga v Benešovské ulici v Praze 10Jeden z domů Ivo Rittiga v Benešovské ulici v Praze 10 | Tereza Capkova Jeden z domů Ivo Rittiga v Benešovské ulici v Praze 10

Výsledkem je zatím sedm stíhaných. Nagyová čelí obvinění z organizátorství trestného činu zneužití pravomoci úřední osoby a podplácení. Kvůli svému soukromému zájmu nechala údajně sledovat tři lidi Vojenským zpravodajstvím. Detektivové za zneužití pravomoci stíhají také současného šéfa vojenské tajné služby Milana Kovandu, jeho předchůdce Ondreje Páleníka a plukovníka Jana Pohůnka.

Druhá kauza, ve které Nagyová podle policie figuruje, je údajná korupce bývalých poslanců ODS Petra Tluchoře, Ivana Fuksy a Marka Šnajdra. Policisté zatím obvinili první dva, Šnajdr byl doposud v zahraničí a k výslechu půjde až dnes. Podle žalobců z důkazů vyplývá, že muži dostali nabídku členství v managementu Českých drah, Čepra a Českého Aeroholdingu, která je motivovala k tomu, aby se vzdali mandátů.

Tluchoř a spolu s ním i bývalý náměstek ministra zdravotnictví Šnajdr a někdejší ministr zemědělství Fuksa složili loni v listopadu poslanecký mandát kvůli sporům o vládní daňový balíček. S pomocí hlasů poslanců, kteří je ve Sněmovně nahradili, pak vláda balíček prosadila a zažehnala několikatýdenní vládní krizi.

Mezi zadrženými lidmi byl i bývalý náměstek ministra zemědělství Roman Boček, také on podle neoficiálních informací čelí obvinění spolu s bývalými poslanci. Informace médií také nepřímo potvrdil Ištvanův náměstek Pavel Komár, podle kterého exposlanci mohli poskytnout neoprávněnou výhodu i jiné osobě. Již dříve se přitom spekulovalo o tom, že Boček byl jmenován do představenstva Českých drah právě v souvislosti s odchodem takzvaných rebelů ze Sněmovny.

„Ty dvě věci spolu souvisí z toho důvodu, že vedeme jednotné společné trestní řízení, které zahrnuje jak fázi prověřování, tak fázi trestního stíhání. Druhá souvislost je personální, v obou figuruje paní magistra Nagyová,“ vysvětlil Komár souvislost kauz.

: