Zakázku na poradenství s výběrem mýta prověří antimonopolní úřad

Mýtná brána na dálnici u Řitky u Prahy.

Mýtná brána na dálnici u Řitky u Prahy. Zdroj: Rasch Jan/Euro

Zakázku ministerstva dopravy na poradce při soutěži na další provoz mýtného systému prozkoumá Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS). Zahájil už správní řízení na návrh firmy Cross Zlín. Zakázku za 52 milionů korun získala bez soutěže poradenská společnost Deloitte.

Podle mluvčího ÚOHS Martin Švandy návrh Cross Zlín směřuje proti rámcové smlouvě, kterou ministerstvo dopravy uzavřelo na základě jednacího řízení bez uveřejnění. „Návrh se domáhá zákazu plnění této smlouvy. Bylo zahájeno správní řízení a ÚOHS si vyžádal od zadavatele zadávací dokumentaci k předmětné veřejné zakázce. Úřad již dříve obdržel v téže věci i podnět,“ uvedl Švanda.

Server idnes.cz, který dnes o vývoji ve věci informoval, uvedl, že firma Cross Zlín na jeho dotazy nereagovala.

Zakázku v minulosti kritizovala také Transparency International, když zpochybnila zejména argument ministerstva, že na vypsání klasického výběrového řízení nemělo dostatek času.

Po roce 2016 plánuje ministerstvo po tři roky využívat systém mýtných bran a současně připravit výběrové řízení na dlouhodobější správu mýta

Zároveň protikorupční organizace uvedla, že ministerstvo dopravy nesprávně ukončilo předchozí tendr na obdobné služby.

Smlouvu s firmou Deloitte zadalo ministerstvo dopravy před dvěma týdny. Ministerstvo tvrdí, že ji muselo uzavřít v časové tísni, protože nemá dostatek odborníků, kteří jsou schopni připravit jednací řízení na další provoz mýta a jednat s firmou Kapsch o součinnosti.

Elektronické mýtné v Česku vybírá od roku 2007 na více než 1400 kilometrech dálnic, rychlostních silnic a vybraných částech silnic první třídy na základě desetiletého kontraktu firma Kapsch. Po roce 2016 plánuje ministerstvo po tři roky využívat systém mýtných bran a současně připravit výběrové řízení na dlouhodobější správu mýta, ve kterém by už úřad nediktoval uchazečům, jakou technologii mají použít. Na tomto tendru chce ministerstvo pracovat od konce příštího roku do června 2017.