Zákon o hazardu pobouřil provozovatele sázek a automatů

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Martin Abegglen CC BY-SA 2.0 Flickr

Provozovatelé sázek a herních automatů začali téměř ihned po zveřejnění nového zákona o hazardních hrách z dílny ministerstva financí poukazovat na jeho nedostatky. Legislativní norma, které má výrazně zredukovat počet takzvaných pevných zařízení, podle nich třeba vůbec neřeší podnikatelskou nejistotu firem, které chtějí na trhu zůstat.

„Největším problémem navrhované regulace je, že nijak neřeší podnikatelskou jistotu subjektů, které na trhu zůstanou. Pokud stát chce, aby místo velkého množství malých heren tady byla luxusní kasina s vysokými daňovými výnosy a zaměstnávající mnoho lidí, tak potom jejich provozovatelé potřebují podnikatelskou jistotu na několik let. Bez toho nemůžou dělat investice za několik desítek milionů korun,“ upozornil sekretář Unie herního průmyslu Andrej Čírtek.

S ministerstvem se shodne na tom, že po přijetí zákona bude pokračovat pokles hracích automatů. Naopak s vedením resortu nesdílí názor, že daňové výnosy státu i přes pokles počtu vzrostou.

Daňová ztráta pro stát

„Celkově to bude znamenat obrovský pokles tržeb celého odvětví v řádu desítek procent a bude to znamenat i propouštění lidí. To způsobí menší daňové odvody pro stát,“ odhaduje dopady nového zákona Čírtek, podle nějž se marže v sektoru pohybuje průměrně v řádu jednotek procent. Prostor pro vyšší zdanění tak spíše nevidí.

Výkonný ředitel Asociace provozovatelů kurzových sázek Marek Herman vítá, že chce ministerstvo otevřít online trh pro zahraniční firmy. „Je tam však strašně důležitá podmínka. Musí zablokovat firmy, které si o licenci nepožádají. Pokud by to nedokázal, tak je všechno zbytečné,“ poznamenal Herman.

Zástupce britské společnosti betfair Martin Lyčka podotkl, že důležité bude nastavení daňové sazby pro hazardní firmy. Tato společnost přitom patří k těm, které v Česku podnikají bez licence v rozporu s českými zákony. Argumentuje však tím, že má sídlo v Británii a tak v souladu s evropskou legislativou může na českém trhu fungovat. Právě kvůli nesouladu české a evropské úpravy už Evropská komise zahájila s Českem správní řízení. I kvůli němu ministerstvo připravilo nový zákon.

Jaká bude daňová sazba

„Zásadní otázka, a dnes jsme se na ni odpověď nedozvěděli, je, jakým způsobem bude nastavena daňová sazba. Ekonomicky reálně je to 20 procent. Myslím, že na tom by se shodli nejen zahraniční ale také domácí operátoři,“ prohlásil Lyčka, který nevyloučil, že pokud ministerstvo zdaní internetové sázení vyšší sazbou, než je nyní, tak by se mohly zahraniční firmy z českého trhu stáhnout.

Nový zákon:
Nový zákon, který by měl platit od 1. ledna 2016, představili ve čtvrtek zástupci ministerstva financí. Podle návrhu by měly herní automaty zcela zmizet z restaurací, hospod, barů či čerpacích stanic. Místo ministerstva financí by je měla nově povolovat Celní správa. V malých obcích do 5000 obyvatel by měla být jen jedna herna, v rámci takzvaných soudních okresů povoluje norma maximálně čtyři automaty na tisíc obyvatel. Zavádí se také centrální monitorovací systém a registr hráčů, který má znemožnit některým skupinám lidí účast na hře. Naopak povoluje internetové sázení firmám se sídlem v některé zemi EU a obcím umožňuje rozhodovat o hazardu na svém území.

„Betfair a mnoho dalších operátorů jsou společnosti kótované na burze, takže pokud bychom neměli právní argumenty, které máme teď, a díky nimž si dokážeme obhájit svou pozici, tak bychom se možná museli z ČR stáhnout. Pokud sazba bude nastavena výrazně nerozumně, tak podobnou reakci budou mít asi i ostatní zahraniční operátoři,“ podotkl Lyčka. Trh by prý v takovém případě zaplavily firmy z Asie, které by si s nějakými omezeními hlavu nelámaly.

Na určení daňových sazeb netrpělivě čekají i domácí sázkové společnosti. „To je klíčová věc. Pro nás je důležité, jak to bude nastaveno pro online. Pro nás je klíčové, aby byly různé sazby. Aby pro hrací automaty byly jiné sazby než pro kasina nebo kursové sázky,“ řekl Herman.