Žalobce navrhnul Vitáskové kvůli solárním podvodům devět let vězení

Alena Vitásková

Alena Vitásková Zdroj: ctk

Státní zástupce navrhl devítiletý trest vězení s ostrahou předsedkyni Energetického regulačního úřadu Aleně Vitáskové v případu solárních podvodů. Uvedla to Česká televize. Žalobce Radek Mezlík řekl, že svým jednáním přispěla k miliardovým škodám. Vitásková se soudního jednání v Brně neúčastní, nyní mluví obhajoba. ČTK řekla, že obvinění je nepravdivé. Státní zástupce navrhl vysoké tresty i dalším obžalovaným v případu nezákonného udělení licencí dvěma solárním elektrárnám na Chomutovsku.

Vitásková jakékoli provinění popírá. „Soud ještě nerozhodl, obvinění nadále považuji za účelové a nepravdivé. Hodlám se obhájit ve své závěrečné řeči. Věřím, že veřejnost si udělá obrázek sama,“ uvedla předsedkyně ERÚ. Krajský soud vyčlenil vzhledem k velkému počtu obžalovaných pro závěrečné řeči tři dny. Zatím není známý termín vynesení rozsudku. Po Mezlíkově návrhu si vzala slovo obhajoba. Obžalovaní se dostanou na řadu až po ní, nejspíš až ve čtvrtek.

Mluvčí ERÚ Jiří Chvojka dnes potvrdil, že Vitásková počítá se svojí účastí u jednání u krajského soudu, kde jako poslední z obžalovaných přednese svoji závěrečnou řeč. „Do té doby platí její dosavadní vyjádření, že obvinění považuje za účelové, vykonstruované a nepravdivé,“ doplnil.

V případu jde o elektrárny Saša-sun a Zdeněk-sun, které patří synům miliardáře Zdeňka Zemka staršího, jenž ovládá firmu Z group steel holding. Licence dostaly 31. prosince 2010, tedy jen pár hodin před tím, než se zásadně snížily výkupní ceny energie ze solárních elektráren.

Majitelé solárních elektráren, kteří získali licenci pro jejich provoz do konce roku 2010, měli garantovanou cenu 12 150 korun za megawatthodinu elektrické energie dodané do veřejné sítě. Od ledna 2011 se výkupní podmínky zásadně změnily - za megawatthodinu je držitelům licence, kteří ji dostali až po roce 2010, vypláceno jen 5500 korun.

Garance na dvacet let

Obě částky jsou garantované na dobu 20 let. Všichni podnikatelé, kteří se v roce 2010 pustili do stavby solárních elektráren v Česku, proto spěchali, aby dostali licenci pro provoz těchto zařízení ještě do konce roku 2010.

Za energii, kterou chomutovské elektrárny dodaly do sítě, vznikla již podle žalobce škoda 300 milionů korun. Licenci získaly na 20 let. Celková škoda za toto období by mohla činit podle spisu až dvě miliardy. Bratrům Zemkům navrhuje Mezlík 7,5 roku vězení a ředitelce odboru licencí ERÚ Michaele Schneiderové až deset let.

Zneužití pravomoci

Pro techniky, kteří vypracovali revizní zprávy k elektrárnám, žádá kolem sedmi let. Podle Mezlíka Vitásková se Schneiderovou zneužily svoji pravomoc, když schválily udělení licencí, nebo vytvořily podmínky k jejich udělení. Ostatní čelí obžalobě z podvodu.

Krátce před Vánocemi 2010 se konala první kontrola obou elektráren pracovníky ERÚ. Kvůli nedostatkům licence nedostaly. Zemek starší si ale pak vymohl, aby se konala ještě jedna kontrola úředníků, a to v poslední den roku 2010. Zemek starší se dnes zúčastnil soudního jednání, seděl v prostoru pro veřejnost.

Ještě v roce 2008 bylo v Česku pouze 249 solárních elektráren. Jejich počet vzrostl počátkem roku 2010 na 6032 a k 1. lednu 2011, do kdy platily ještě velmi výhodné ceny za dodanou energii do sítě, jich bylo licencováno již 12.861. Změna ve výkupních cenách nastala rozhodnutím zákonodárců. Snížili ji, protože tak chtěli omezit nákladnou podporu fotovoltaiky v zemi.

Alena Vitásková řídí Energetický regulační úřad od léta 2011
Datum a místo narození: 11. prosince 1956, Starý Bohumín

Vzdělání: Stavební fakulta Vysokého učení technického v Brně, obor pozemní stavby

Současná funkce: předsedkyně Energetického regulačního úřadu (ERÚ); od srpna 2011

Praxe: od roku 1974 pracovala na různých pozicích v Severomoravské plynárenské, naposledy ve funkci generální ředitelky a místopředsedkyně představenstva; v letech 2001 až 2003 působila ve společnosti Transgas a RWE Transgas ve funkci předsedkyně představenstva a generální ředitelky; v letech 2004 až 2006 byla předsedkyní představenstva Pražské teplárenské.

Ocenění: Manažerka roku (2002)

Rodina: podle dostupných informací je rozvedená, má syna

Ostatní:

- Nástup Vitáskové do čela ERÚ provázely námitky týkající se její profesní minulosti a vazeb na plynárenství. Kritici se obávali ohrožení nezávislosti úřadu. ERÚ se pod jejím vedením pustil do kontrol solární energetiky. Boom elektráren v letech 2009 a 2010 totiž vedl k razantnímu zvýšení sumy na podporu obnovitelných zdrojů.

- Počátkem roku 2013 podala Vitásková trestní oznámení na předchozí vedení úřadu, jeho členové podle ní zneužili pravomoci a nastavili neúměrně vysokou podporu pro solární elektrárny. Policie ale případ odložila. Rozhodnutí potvrdilo v listopadu 2013 i Vrchní státní zastupitelství v Olomouci, kde si Vitásková stěžovala.

- V září 2013 byla předsedkyně s dalšími devíti lidmi obžalována z podvodu v kauze dvou solárních elektráren na Chomutovsku, které získaly licenci v poslední den roku 2010, což jim na poslední chvíli zajistilo vyšší výkupní ceny elektřiny. Vitásková podle žalobce zmařila obnovu řízení o odebrání pochybných licencí. Státní zástupce jí dnes navrhl devítiletý trest ve vězení s ostrahou.

- Letos v létě navíc Vitáskovou policie obvinila ze zneužití pravomoci úřední osoby a z porušení povinnosti při správě cizího majetku. Trestní stíhání souvisí s loňským jmenováním někdejší nejvyšší státní zástupkyně Renaty Vesecké do nově vytvořené funkce místopředsedkyně úřadu. Vitásková pochybení i v tomto případě odmítá a proti zahájení stíhání podala stížnost.

- V posledních týdnech se Vitásková dostala do dalších sporů. Například s náměstkem ministra vnitra pro státní službu Josefem Postráneckým podle Mladé fronty Dnes (MfD) nesouhlasí v tom, že by měla urychleně sama sebe i své místopředsedy zařadit pod služební zákon. Pak by ale funkci kvůli trestnímu stíhání musela opustit.

- S ministrem průmyslu a obchodu Janem Mládkem (ČSSD) i částí odborné veřejnosti se pak Vitásková pře kvůli tomu, že ERÚ nedávno rozhodl, že většině obnovitelných zdrojů v ČR nebude pro příští rok vyplacena podpora. Má jít až o 42 miliard korun. Výplatu podpory schválila vláda, ERÚ však následně uvedl, že ji nevyplatí. Jejím vyplacením by prý porušil zákon.

- Vitásková měla dříve kvůli kauzám spojeným s obnovitelnými zdroji policejní ochranu. V dubnu 2013 se prý její auto někdo snažil vytlačit z dálnice, v září téhož roku se neznámý pachatel údajně pokusil poškodit výtah pro auta v domě, kde Vitásková bydlí.

- Týdeník Respekt v roce 2001 informoval o údajné spolupráci Vitáskové se Státní bezpečností. Vitásková vydavatele Respektu žalovala o deset milionů korun. V roce 2007 vysoudila 100 tisíc korun.

Alena Vitásková: Nevidím pro své sesazení jediný důvod