Žalobci obvinili Dalíka z pokusu o podvod při nákupu obrněnců Pandur

Marek Dalík

Marek Dalík Zdroj: Eduard Erben, E15

Vrchní státní zastupitelství vyhovělo návrhu policie a obvinilo lobbistu Marka Dalíka z pokusu o podvod při nákupu obrněných transportérů Pandur. Blízký spolupracovník expremiéra Mirka Topolánka si údajně řekl v roce 2007 zhruba o půlmiliardový úplatek při vyjednávání o nákupu vozidel s rakouskou zbrojařskou firmou Steyr. Dalík celou kauzu již dříve označil za nesmysl. Za pokus o podvod mu nicméně hrozí až deset let vězení.

Proti Dalíkovi promluvil zástupce zbrojovky Steyr Victor Jackovich, bývalý diplomat USA v Bosně a Hercegovině a pozdější poradce společností General Dynamics a Steyr. Hlavně však ale vystupuje jako klíčový svědek setkání z listopadu roku 2007 v Praze, na kterém si měl někdejší neoficiální poradce premiéra Mirka Topolánka říct o téměř půlmiliardový úplatek za pomoc při zprostředkování nákupu americko–rakouských obrněných transportérů Pandur.

Kriminalisté lobbistu zadrželi začátkem října 2012 v Praze. Žalobce pro něj navrhoval vazbu kvůli obavě z útěku a ovlivňování svědků, soud mu ale nevyhověl. Dalík se podle vyšetřovatelů pokusil o podvod - peníze nakonec nezískal, ale údajně slíbil pomoc při sjednání zakázky, i když na ni neměl ve skutečnosti vliv.

ilustrační fotoilustrační foto | Kolaz E15Pandur pro českou armádu

Kriminalisté podle dřívějšího vyjádření mluvčího protikorupční policie Jaroslava Ibeheje pracovali na případu zhruba tři roky v mezinárodním týmu s kolegy z Rakouska, v oboru justice spolupracovali s USA, Izraelem, Švýcarskem a Španělskem. „V případě pravomocného rozsudku hrozí obviněné osobě trest odnětí svobody až na 10 let,“ dodal mluvčí.

O nákupu rozhodl Topolánkův kabinet

Topolánkův kabinet rozhodl o nákupu 107 transportérů za 14,4 miliardy korun na jaře 2009. Smlouva s firmou Steyr se podepsala krátce poté. O více než rok později se o obchod začal zajímat česko-rakouský policejní tým. V květnu 2011 pak média zveřejnila výpověď rakouského manažera Stephana Szücse, který byl v Rakousku veden jako utajený svědek. Dalík tehdy jeho slova o obřím úplatku označil za úplný nesmysl.

Kauza nákupu Pandurů je další z případů údajně problematických armádních zakázek, který česká policie a justice řeší. Tuto středu městský soud nepravomocně zprostil viny exministra obrany Martina Bartáka a zbrojaře Michala Smrže v kauze údajné korupce při nákupu armádních vozů Tatra. Před soudem naopak neskončil případ údajné korupce při pořízení stíhaček Jas-39 Gripen pro českou armádu, protože žalobci případ definitivně odložili.

Výběr událostí kolem zakázky na obrněné transportéry pro armádu:
26. listopadu 2003 - Vláda Vladimíra Špidly (ČSSD) souhlasila s plánem ministerstva obrany pořídit 240 nových transportérů.
13. dubna 2005 - Vláda Stanislava Grosse (ČSSD) schválila záměr koupit transportéry; krátce nato vypsala výběrové řízení, přihlásilo se sedm firem, ve finále zůstaly finská Patria a rakouský Steyr (součást americké General Dynamics) s Pandurem.
25. ledna 2006 - Vláda Jiřího Paroubka (ČSSD) rozhodla, že transportéry koupí od firmy Steyr za 23,6 miliardy korun. Proti tomu protestovala Patria a Iveco Fiat.
9. června 2006 - Končící ministr obrany Karel Kühnl (US-DEU) podepsal se Steyrem smlouvu o nákupu transportérů.
7. listopadu 2007 - Náměstek ministryně obrany Jaroslav Kopřiva potvrdil informace tisku, že transportéry nevyhověly testům. MO uvedlo, že zváží odstoupení od smlouvy.
7. prosince 2007 - Vláda Mirka Topolánka (ODS) rozhodla, že vypoví smlouvu se Steyrem; zveřejnila to 11. prosince. Den poté Topolánek řekl, že armáda potřebuje transportéry, ale že jich nemusí být 199.
8. ledna 2008 - Ministryně obrany Vlasta Parkanová (KDU-ČSL) oznámila, že ČR trvá na odstoupení od smlouvy o nákupu pandurů.
5. března 2008 - Parkanová řekla, že armáda zřejmě nakoupí 107 transportérů Pandur; podmínkou jsou úspěšné zkoušky.
2. dubna 2008 - Topolánkova vláda schválila návrh memoranda o testování pandurů. Pokud projdou, vojsko připraví nákup 107 obrněnců. V září MO oznámilo, že transportéry prošly.
2. března 2009 - Topolánkova vláda schválila koupi pandurů.
13. března 2009 - Náměstek ministryně obrany Martin Barták podepsal smlouvu na dodání 107 pandurů za 14,4 miliardy korun.
30. září 2009 - Česká armáda převzala prvních 17 pandurů; poslední transportér armáda získá v roce 2013.
17. února 2010 - Deník Dnes uvedl, že zakázce předcházela smlouva o lobbingu u politiků. Zveřejnila rozhovory s bývalými manažery Steyru, kteří hovořili o provizích pro politické strany.
19. února 2010 - Rakouská protikorupční prokuratura začala prošetřovat kauzu údajné korupce při prodeji pandurů.
23. února 2010 - Tehdejší policejní prezident Oldřich Martinů rozhodl o zřízení vyšetřovacího týmu k pandurům. Koncem března řekl, že nevyplynulo nic, co by policii opravňovalo k zahájení trestního řízení.
14. července 2010 - Policie začala vyšetřovat nákup pandurů, případem se zabýval společný tým českých a rakouských policistů.
10. září 2010 - Nejvyšší státní zástupkyně Renata Vesecká a šéf rakouského protikorupčního zastupitelství Walter Geyer podepsali dohodu o vzniku společného týmu.
Září 2010 - Ministr obrany Alexandr Vondra (ODS) se dostal do sporu s šéfem resortu financí Miroslavem Kalouskem (TOP 09), který poukázal na údajné Vondrovo lobbování při nákupu pandurů. Také bývalý premiér Topolánek řekl, že Vondra tlačil na uzavření nové smlouvy na nákup pandurů. Vondra to odmítl.
10. května 2011 - Server Novinky.cz napsal, že bývalý zaměstnanec firmy Steyr v březnu 2011 vypověděl, že Marek Dalík, Topolánkův blízký spolupracovník, v listopadu 2007 požadoval 18 milionů eur (půl miliardy korun) za to, že ČR bude pokračovat v nákupu pandurů. Dalík to označil za „úplný nesmysl“.
9. července 2011 - Deník Dnes uvedla, že ČR nakoupila pandury čtyřikrát dráž než Portugalci, aniž se výrazně lišily výbavou.
10. února 2012 - Deník Dnes uvedl, že nákup pandurů bude zkoumat nový tým vyšetřovatelů. Bývalý tým se rozpadl, když část lidí odešla a část byla vyměněna kvůli podezření z úniku informací.
8. října 2012 - Policie v kauze nákupu pandurů zadržela Dalíka, soudce jej ale odmítl vzít do vazby.
31. října 2012 - Vrchní státní zastupitelství v Praze zamítlo Dalíkovu stížnost proti obvinění, stíhání tak mohlo pokračovat.
4. dubna 2014 - Policie navrhla obžalovat Dalíka kvůli nákupu transportérů Pandur pro armádu z pokusu o podvod.