Žalobci zjišťují, zda změny v policii nejsou spiknutím proti Šlachtovi

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: CC BY-NC-ND 2.0: Penn State via Flickr

Žalobci z Vrchního státního zastupitelství v Olomouci začali prověřovat, zda za reorganizací policie není tři roky starý plán na odstranění ředitele Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ) Roberta Šlachty, který odmítá poskytovat informace z trestních kauz, řekl žalobce VSZ Petr Šereda. Komu Šlachta informace neposkytoval, nechtěl žalobce specifikovat.

Na příští týden si olomoučtí žalobci zvou k výslechu lidi z policejního prezidia, aby zjistili okolnosti přípravy reorganizace, řekl v České televizi (ČT) náměstek olomouckého vrchního žalobce Pavel Komár.

„Jsou konkrétní skutečnosti z některých trestních kauz, jde o dvě kauzy, které nás vedou k podezření, že smyslem reorganizace není zlepšení efektivnosti policejních útvarů, ale odstranění plukovníka Šlachty, který jako jeden z mála neposkytoval informace z trestních kauz.

Pod jeho vedením útvar dokáže informace udržet po pokličkou,“ řekl Šereda. Podle něj se tak díky Šlachtově přístupu daří řešit závažné kauzy, které míří do vysokých pater politiky a bezpečnostních složek. Komu Šlachta informace neposkytoval, nechtěl Šereda specifikovat.

Komár serveru novinky.cz a v ČT řekl, že k podání vysvětlení byli na příští týden pozváni policejní prezident Tomáš Tuhý a jeho první náměstek Zdeněk Laube. Žalobci tím ověří, zda má jejich podezření reálný základ, a teprve potom si případně předvolají další osoby, řekl Komár v ČT.

Obecně uvedl, že trestně postižitelná by byla snaha získat informace ze živých kauz s cílem je poskytnout lidem, kterých se týkají. Pokud by se takového jednání dopustila úřední osoba, tak by se jednalo o trestný čin zneužití pravomocí úřední osoby, v úvahu mohou přicházet i jiné delikty, dodal. Konkrétněji se vyjádřit nechtěl.

Přečtěte si komentář Bohumila Pečinky:

Podle Komára se olomoučtí žalobci kauzou začali zabývat, jakmile se z médií dozvěděli o plánu reorganizace policie. Šlachtova dnešní rezignace na jejich aktivitu neměla vliv.

Kvůli chystané reorganizaci policejních útvarů přijali žalobci podle Šeredy opatření u dvou kauz, které považují za vysoce závažné. Jejich spisy by měly být převezeny na vrchní státní zastupitelství a zůstat zde minimálně do doby, než se vyjasní, jak bude nový útvar fungovat.

Důvodem je snaha eliminovat možný únik z kauz. „Osobně jsem přesvědčen, že plánovaná reorganizace bude mít negativní dopad na konkrétní kauzy, které jsou dozorovány Vrchním státním zastupitelstvím v Olomouci i v Praze, neboť jde o kauzy v běhu,“ dodal Šereda.

Podle informací dnešního Práva si žalobci stáhnou spisy a důkazy ke kauze někdejší šéfky kabinetu Jany Nagyové (nyní Nečasové) a kauze Vidkun údajné korupce v Olomouci.

Hluboké pochybnosti státních zástupců

Unie státních zástupců dnes na webu vyjádřila hluboké pochybnosti nad avizovanou reorganizací ÚOOZ a Útvaru pro odhalování korupce a finanční kriminality. Tak zásadní změna by podle nich neměla být důsledkem překvapivého rozhodnutí vedoucích funkcionářů Policie ČR, ale na pečlivé a obhájené analýze přínosů a negativ takové změny. Změna postrádá legitimitu, uvedli žalobci.

Vedení policie chce vybudovat Národní centrálu boje proti organizovanému zločinu, pod kterou by nově měly spadat ÚOOZ a Útvar pro odhalování korupce a finanční kriminality, vedenou jedním ředitelem. Má mít oddělení pro organizovaný zločin, terorismus, kyberkriminalitu, nejzávažnější hospodářskou kriminalitu a korupci.

Reorganizace vyvolala spory v koalici či justici. Spuštění reorganizace musí schválit ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD), který svůj podpis podmínil výsledkem analýzy, jež má ukázat, zda změny nezasáhnou do živých kauz. Podle dnešních informací Českého rozhlasu Radiožurnálu to analýza prokázala.

Chovanec tvrdí, že žalobci tlačili na špičky policie

Ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD) dostal od policejního prezidenta Tomáše Tuhého a jeho náměstka Zdeňka Laubeho informace o telefonátech z olomouckého vrchního státního zastupitelství. Služební záznamy obsahují obavu, že šlo o nátlak s cílem změnit rozhodovaní obou generálů ve věci připravované reorganizace policie. Podle Chovance by to bylo skandální. Žalobci ministrovo podezření odmítají.

„Předmětem těchto telefonátů byly nepříliš konkretizované náznaky ohledně reorganizace celorepublikových útvarů a možné kriminalizace zodpovědných osob. Služební záznamy obsahují obavu, že šlo o nátlak s cílem změnit rozhodovaní obou generálů ve věci připravované reorganizace,“ uvedl Chovanec.

Ministr o záznamech informoval nejvyššího státního zástupce Pavla Zemana. „Pokud by mělo jít o účelové chovaní státního zastupitelství s cílem ovlivnit nezávislé rozhodování jiné instituce, pak jde o naprosto skandální záležitost,“ dodal Chovanec.

Šéf olomouckých vrchních žalobců Ivo Ištvan obavy ministra označil za liché. Serveru Aktuálně.cz sdělil, že si s Tuhým a Laubem domlouvali termín podání vysvětlení. Nejvyšší státní zástupce se nechce ke krokům svých kolegů vyjadřovat, protože spadají do jejich kompetencí, sdělil Zemanův mluvčí Petr Malý.