Zavedení registračních značek na přání se o rok odkládá

Hejtman Ústeckého kraje Jiří Šulc se svým novým služebním automobilem Škoda Superb a "protekční" espézetkou.

Hejtman Ústeckého kraje Jiří Šulc se svým novým služebním automobilem Škoda Superb a "protekční" espézetkou. Zdroj: CTK/Zavoral Libor

Registrační značky na přání budou zavedeny až od roku 2016, stejně jako pořizování obrazových záznamů vozidel ve stanicích technické kontroly. Roční odklad přinese novela o podmínkách provozu vozidel na pozemních komunikacích, kterou dnes jednomyslně schválil Senát. Normu dostane k posouzení prezident.

Ministr dopravy Antonín Prachař (ANO) senátorům odklad zdůvodnil tím, že spuštění obou novinek od příštího roku by bylo spojeno s řadou problémů při jejich technickém a organizačním zabezpečení. Také podle senátora ODS Petra Bratského je třeba mimo jiné zpřesnit pravidla pro značky na přání, u nichž by si by si majitelé aut mohli určit kombinaci čísel a písmen.

Zákon, přijatý loni, počítá s tím, že značky na přání nebudou moci obsahovat vulgární a hanlivé výrazy nebo například zkratku některého úřadu. Jedna taková tabulka by měla stát pět tisíc korun, takže dvě značky na auto vyjdou na 10 tisíc korun.

Ministerstvo dopravy chystá do budoucna změnu v registračních značkách tak, aby značky už byly vlastnictvím motoristů. Stát pouze určí, jak má značka vypadat, a občan si ji poté koupí u soukromého výrobce. Nyní stát ročně vynakládá až 300 milionů korun za vlastnictví hliníkového plechu na registrační značky.

Ministerstvo vypsalo v červenci soutěž na výrobce registračních značek. Dosavadním výlučním výrobcem byla 13 let brněnská společnost Hicon. Od vypsání výběrového řízení na nového dodavatele si úřad slibuje úsporu peněz aspoň v období do roku 2016, než bude zaveden nový model se soukromým vlastnictvím značek.

Pořizování obrazového záznamu z STK má podle ministerstva zabránit podvodům s technickými kontrolami, kdy oprávnění k provozu dostanou i vozidla, která na kontrolách fyzicky nebyla.