Zbrojovky válčí o zakázku za 100 milionů

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: vop.cz

Vleklé spory dvou státních zbrojovek ze Šternberka a Nového Jičína, jež byly před časem formálně sloučeny, přerůstají v otevřenou válku. Vedení sloučeného VOP CZ se snaží do Nového Jičína přesunout vedle obráběcích center a dalšího vybavení hlavně lukrativní zakázku za 100 milionů korun britské firmy Terex UK a některé další kontrakty.

„Vedení VOP CZ aktivně působí na stávající zákazníky tak, aby obchodní případy ihned přesunuli do Nového Jičína,“ píší odboráři ze Šternberka ministru obrany Alexandru Vondrovi (ODS) v dopise, který má deník E15 k dispozici. Obviňují management z tunelování a vyhrožují stávkou.

„Situace je napjatá. Obáváme se, aby to kvůli sporům nakonec nedopadlo tak, že se britská společnost obrátí třeba na rumunské dodavatele,“ řekl generální sekretář ministerstva Jan Vylita, který odpovídá za armádní majetek a tedy i za státní podniky.

Jak vojenské, tak civilní provozy chce přitom ministerstvo letos prodat. Ve hře je proto i výsledná cena či dokonce riziko úplného ochladnutí zájmu potenciálních majitelů.

Podle Vylity je dohodnuto, že se do 1. září zakázka pro Terex, o niž usiluje Nový Jičín, přesouvat nebude. „Šéf VOP CZ Adolf Veřmiřovský zaměstnancům šternberské továrny garantoval, že do začátku září už žádné kroky v této souvislosti nepodnikne,“ dodal Vylita.

Navzdory ministerským slibům zůstávají odboráři ve střehu a hovoří jen o částečném posunu. „Vyhráno nemáme. A také nevíme, co bude se zakázkou pro Terex po začátku září,“ konstatoval v narážce na obavy z možného propouštění šéf odborové organizace Petr Tušinovský. I když se totiž podle odborářů rozběhla na základě dopisu Vondrovi jednání, definitivní dohoda ještě uzavřena není.

O privatizaci vojenské části bývalého VOP 026 Šternberk rozhodl rezort loni, od začátku roku ji má i se zhruba stovkou zaměstnanců pronajata firma Excalibur Army – asi nejvážnější uchazeč o koupi továrny. Civilní část si na nedostatek zakázek v posledních letech nestěžovala, protože na armádě nijak závislá není. „Přesunutí civilní výroby, důležitých strojů a dalších technologií ze Šternberka do Nového Jičína způsobí rozsáhlejší propouštění, než je nezbytně nutné ještě před uskutečněním vlastního prodeje,“ napsaly odbory Vondrovi. Už nyní je jisté, že v dubnu a květnu nedobrovolně odejde asi stovka lidí. Podle Vylity to ale budou v drtivé míře administrativní profese, klíčoví odborníci odcházet nemají.

Ministerstvo chce vojenské i civilní provozy formálně zaniklého státního podniku prodat nejpozději do konce roku. Minulý týden vypsalo tendr na poradenskou firmu, která celý areál továrny ocení a následně připraví veřejnou soutěž.