Zeman autora amnestie již zná, říká exporadce Hasenkopf

Pavel Hasenkopf

Pavel Hasenkopf Zdroj: ctk

Bývalý hradní právník Pavel Hasenkopf předal prezidentské kanceláři důkazy o autorství lednové amnestie. Rozhodnutí o zveřejnění jména autora nechá na prezidentu Miloši Zemanovi. Pokud ale Hrad autora neoznámí a neomluví se, že Zemanův kancléř Vratislav Mynář označil za jednoho z autorů právě Hasenkopfa, exporadce jméno zveřejní sám.

Kontroverzní amnestie vstupuje do dalšího dějství. Pavel Hasenkopf oznámil, že v pátek předal na podatelnu prezidentské kanceláře podklady, které údajně dokládají totožnost skutečného autora kontroverzní amnestie vyhlášené v lednu tehdejším prezidentem Václavem Klausem. „Nejpozději v pondělí bude Miloš Zeman vědět, kdo je autorem amnestie,“ uvedl bývalý hradní poradce v ČT.

Dokumenty se již dostaly přímo k prezidentu Zemanovi. „Pan prezident podklady obdržel v pátek v podvečer a vzal si je na víkend k prostudování,“ řekla mluvčí Hradu Burianová. „Záleží na panu prezidentovi, zda se k dokumentům sám vyjádří v příštích dnech, nebo je předá panu kancléři. Zásadní úkol je ten, aby byli odhaleni autoři amnestie,“ dodala. Další informace Hrad zveřejní podle Burianové začátkem příštího týdne.

Mezi zmíněnými podklady je podle Hasenkopfa například úplný přepis e-mailové komunikace týkající se amnestie či různé návrhy podoby amnestie. „Předal jsem svůj návrh amnestie a další návrh, o kterém jsem přesvědčen, že vznikl na ministerstvu spravedlnosti. Předal jsem mu i konečnou verzi amnestie, jak to někdo na Hradě podle mě upravil na základě té ministerské,“ řekl. Dokumenty obsahují čísla počítačů, na kterých návrhy vznikly, a které tedy mohou vést k autorovi amnestie.

Ministerstvo spravedlnosti zpochybnilo pravost Hasenkopfových dokumentů. „Pavel Hasenkopf opět nijak nedoložil, že dokumenty opravdu pochází z ministerstva spravedlnosti. Zatím je zcela zjevné, že tyto dokumenty má k dispozici z interní komunikace na Pražském hradě,“ sdělila mluvčí úřadu Štěpánka Čechová. Podle ní ale ministerstvo vítá předání materiálů prezidentovi. „Celá záležitost se tím dostane z mediálních spekulací do reálného světa,“ uvedla.

Novoroční amnestie
Amnestie osvobodila šest a půl tisíce odsouzených. Pobouření vyvolal zejména článek dvě, který zrušil obvinění starší osmi let, u nichž možný trest nepřesahuje desetiletou hranici, a zastavil hospodářské kauzy s miliardovými škodami. Může tak například skončit objasňování části kauzy H-System či případu soudce Jiřího Berky. Dopady amnestie se snaží alespoň zčásti zvrátit i nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman, žalobci za abolici kritizov ali Klause od začátku.