Zeman: Demokratické formy jsou pomalejší, ale zato účinnější než kalašnikov

Prezident Miloš Zeman

Prezident Miloš Zeman Zdroj: CTK

Pokud jsou lidé nespokojeni s politiky v čele státu, mohou je z jejich funkcí odstranit demokraticky tím, že nebudou volit politické strany a hnutí, která reprezentují. Řekl to dnes při setkání se studenty Střední vinařské školy ve Valticích u Břeclavi prezident Miloš Zeman. Vrátil se tak ke svému pondělnímu výroku o premiérovi a kalašnikovu.

Zeman v pondělí na setkání s občany v jihomoravském Tišnově odpověděl studentce na dotaz, jakým způsobem mohou lidé dosáhnout odstoupení premiéra, že kromě demokratické cesty existuje i nedemokratická cesta - a ta se jmenuje kalašnikov.

Podle Zemana, který je na třídenní návštěvě jižní Moravy, se po jeho výroku strhla hysterická kampaň. Podle něj je Česká republika demokratický stát. „Tak jednoznačně musíme preferovat právě demokratické formy, které jsou sice pomalejší, ale na druhé straně účinnější,“ uvedl.

Přečtěte si komentář Martina Čabana:

Připomněl ale také, že mnoho významných politiků bylo ve funkci zastřeleno. V této souvislosti zmínil amerického prezidenta Johna Kennedyho, indickou premiérku Indiru Gándhíovou nebo prvorepublikového československého politika Aloise Rašína. Hovořil i o ubodání švédského politika Olofa Palmeho.

„Zjistěte si, kdo porušuje Ústavu, kdo porušuje zákony, kdo jedná proti zájmům své vlastní země, a nevolte ho,“ řekl Zeman. Zdůraznil, že v ČR je zhruba 80 politických stran a hnutí. Na politickém jídelním lístku v zemi je tedy podle něj široký výběr. „I když přiznávám, že některá jídla jsou zkažená,“ doplnil Zeman. Více se k výroku z Tišnova nevracel.

Po pondělním výroku o premiérovi a ruské zbrani kalašnikov, která neschází ve výzbroji mnoha armád, se v ČR strhla bouřlivá diskuze. Sobotka označil Zemanovy výroky za hloupé a uvedl, že děsí jeho děti.