Zeman porazil Schwarzenberga, lidé jej zvolili prezidentem

Miloš Zeman

Miloš Zeman Zdroj: ctk

Vítězný povolební projev Miloše Zemana (SPOZ) k novinářům a příznivcům v pražském Top hotelu místy připomínal spíše oslavy fotbalového úspěchu, než tiskovou konferenci budoucího prezidenta. Příští hlava státu, jíž po boku stála herečka Jiřina Bohdalová a dcera Kateřina, se při něm na pódiu téměř ztrácela mezi desítkami svých podporovatelů a fanoušků, kteří dávaly hlasitě najevo své nadšení.
Téměř "fotbalovou atmosféru" svými slovy možná do jisté míry navodil i Zeman, který hovořil o tom, že zatímco v "prezidentské kampani proti sobě hrála Sparta a Slavie. Teď nastupuje hra za národní mužstvo České republiky". Zemanovo vystoupení zakončila státní hymna, kterou zazpíval Daniel Hůlka, k němuž se postupně přidali vítěz voleb a jeho podporovatelé.
Již při příchodu vítěze do volebního štábu Zemanovi příznivci, posilnění jasným vítězstvím nad Karlem Schwarzenbergem (TOP 09) i alkoholem, svého kandidáta vítali pokřikem "Ať žije Miloš" a improvizovanými fanfárami.
Již před Zemanovým příchodem jeho příznivci postávali v hloučku před velkoplošným plátnem, popíjeli alkohol a přitom hlasitým skandováním či nadšenými výkřiky oceňovali nárůst získaného podílu hlasů pro Zemana po každém obnovení internetového přenosu. I v té době občas jejich hlasy prořízl ryčný zvuk trubky.
Téměř "fotbalovou atmosféru" svými slovy možná do jisté míry navodil i Zeman, který hovořil o tom, že zatímco v "prezidentské kampani proti sobě hrála Sparta a Slavie. Teď nastupuje hra za národní mužstvo České republiky".
10
Fotogalerie
Prezidentské volby vyhrál někdejší premiér a bývalý předseda ČSSD Miloš Zeman. Získal 54,8 procenta hlasů. Vicepremiéra a předsedu TOP 09 Karla Schwarzenberga, který získal 45,19 procenta, porazil téměř o půl milionu hlasů. Volit přišlo 59,11 procenta lidí.

Miloš Zeman po vítězství v prezidentské volbě poděkoval svým voličům, ocenil i svého soupeře Karla Schwarzenberga a aktivitu všech voličů. Své vítězství považuje za přesvědčivé. Uvedl, že jako přímo zvolený prezident chce být hlasem všech občanů, zdůraznil zároveň, že chce zastupovat „dolních deset milionů“ občanů. První zahraniční cestu chystá tradičně na Slovensko.

I v úvodním kole volby před dvěma týdny zvítězil expremiér Zeman, místopředseda vlády a šéf TOP 09 Schwarzenberg za ním tehdy zaostal o zhruba 42 tisíc hlasů. Úřadu by se nová hlava státu měla ujmout 8. března.

Někdejší předseda ČSSD tak po více než deseti letech, které strávil většinou v ústraní, úspěšně završil svůj návrat do vrcholné české politiky. Zisk nejvyšší ústavní funkce ve státě může brát i jako zadostiučinění za neúspěšnou prezidentskou kandidaturu v barvách sociální demokracie z roku 2003. Tehdy se na Hrad překvapivě dostal jeho dlouholetý rival, ale i politický partner Václav Klaus. Po deseti letech Zeman úřad hlavy státu od Klause převezme.

Pětasedmdesátiletý ministr zahraničních věcí Schwarzenberg byl překvapením prvního kola volby, když postoupil z druhého místa a vyřadil průzkumy favorizovaného expremiéra Jana Fischera. V kampani měl na své straně větší část kulturní obce a stal se i kandidátem internetové mládeže. Zeman ale byl v souboji se Schwarzenbergem ve výrazné ofenzivě a svého soupeře oslaboval negativní kampaní, proti níž se Schwarzenberg ne vždy úspěšně bránil. Zeman ve vyostřeném finále volby předvedl svůj razantní politický styl, který se ale nevyhýbá ani manipulacím a osobním útokům.

Osmašedesátiletý Zeman zvítězil v přímé volbě prezidenta z pozice občanského kandidáta, za kterým nestála žádná ze silných parlamentních stran. U voličů bodoval právě kritikou nynějších politických poměrů, od kterých se v posledních letech „politickým důchodem“ na Vysočině odstřihl. Přestože před třemi lety se Stranou práv občanů - zemanovci nedokázal uspět ve volbách do Sněmovny, v prezidentském souboji osobností nenašel přemožitele.

Zeman se před volbou označil za levicového kandidáta a v kampani se ostře vymezoval vůči současné vládě premiéra Petra Nečase. Dával také najevo, že chce být aktivistickým prezidentem, který bude z Hradu prosazovat vlastní plány a zapojovat se do jednání vlády i Parlamentu. Otázkou ale je, do jaké míry tuto předvolební rétoriku bude moci naplňovat v rámci omezených prezidentských pravomocí. Jednoduchým partnerem nový prezident nicméně nebude ani pro sociální demokracii, jejíž lídři jeho kandidatuře nepřáli a obviňují ho z poškozování současné ČSSD.

Výsledky druhého kola prezidentské volby podle krajů

volební krajMiloš ZemanKarel Schwarzenberg
Praha200 472389 250
Středočeský310 383298 725
Jihočeský164 816148 167
Plzeňský144 323121 150
Karlovarský67 13452 840
Ústecký204 876126 320
Liberecký99 92399 007
Královéhradecký140 903133 919
Pardubický146 398109 497
Vysočina175 20598 013
Jihomoravský331 365246 341
Olomoucký192 954112 060
Zlínský168 603119 818
Moravskoslezský368 841179 592
zahraničí1 2136 471
celkem2 717 4052 241 171

počty hlasů, které kandidáti obdrželi v jednotlivých krajích

Spolu s Václavem Havlem a Klausem patří Zeman do trojice nejvýraznějších postav české polistopadové politiky. Jeho kariéru v devadesátých letech ale kromě úspěchů provázely i některé kontroverzní privatizace či aféry s diskreditacemi jiných politických hráčů. Oponenti Zemanovi vyčítali také účelové spojenectví s Klausem, se kterým uzavřel v roce 1998 takzvanou opoziční smlouvu umožňující menšinovou vládu ČSSD.

Po Zemanově vítězství se jednoznačně ulevilo odcházejícímu prezidentovi Klausovi, který se ostře stavěl proti Schwarzenbergovi. Zeman opakovaně uvedl, že Klause i přes různost názorů respektuje, ponechat v úřadu chce jeho kancléře Jiřího Weigla.

Oproti nynějšímu prezidentovi se ale Zeman prezentoval jako eurofederalista. Stěžejní země unie Francie a Německo na něj podle neoficiálních vyjádření hledí s nadějí a slibují si od něj vstřícnější přístup k řešení evropských problémů.

Prezidentská volba online na E15.cz

Sledujte aktuální vývoj, první odhady a reakce v přímém přenosu, který poběží až do sobotní půlnoci: